Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Helena KrižnikHelena Križnik
Domače sadje in zelenjava (foto: Zeleni zabojček)
Domače sadje in zelenjava

Proti dampinškim cenam uvožene hrane

Kmetijstvo | 21.11.2015, 07:17

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije nadaljuje s prizadevanji za izboljšanje položaja slovenskih kmetov. Tako je na Javno agencijo Republike Slovenije za varstvo konkurence poslala dopis, s katerim tamkajšnje pristojne strokovnjake seznanja s težkim položajem v kmetijstvu zaradi dampinških cen pri uvozu kmetijskih pridelkov in izdelkov iz njih.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije redno opozarja na slabšanje razmer v kmetijstvu, še zlasti v posameznih panogah kmetijske pridelave in prireje. Med drugim je že konec prejšnjega meseca od pristojnih na različnih ravneh zahtevala, da se ustavi uvoz kmetijskih pridelkov in živilskih izdelkov po nerazumno nizkih cenah, ki ne pokrivajo niti stroškov pridelave.

S tem problemom so med drugimi seznanili tudi Javno agencijo RS za varstvo konkurence, ji predstavili nedovoljene prakse pa tudi predlagali pričakovano ravnanje agencije v primeru njihovega pojava. Na zbornici pravijo, da se zavedajo, da je prepoznavanje, odkrivanje, dokazovanje in sankcioniranje nerazumno nizkih cen zelo zapleteno, vendar ocenjujejo, da je take pojave tudi na področju kmetijskih pridelkov nujno preprečevati.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je predstavila tudi možnosti dokazovanja nerazumno nizkih cen v primarni pridelavi in prireji, s čimer želijo storiti vse, da bi se tovrstne prakse, ki uničujejo možnost dolgoročnega preživetja kmetijske pridelave v Sloveniji, odpravile. Za dolgoročno preživetje kmetijstva je namreč pomembno, da delujejo mehanizmi, ki na trgu zagotavljajo take cene kmetijskih pridelkov, ki omogočajo obstoj pa tudi razvoj kmetij.

Kmetijstvo
Tereza Poljanič ustvarja pod blagovno znamko Tereza's Choice (photo: Osebni arhiv) Tereza Poljanič ustvarja pod blagovno znamko Tereza's Choice (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...