Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Ferfila: Begunski val se ne bo ustavil, če EU ne bo zaprla zunanje meje

Slovenija | 24.10.2015, 13:22

Na temo begunske problematike je bila petkova oddaja "Spoznanje več, predsodek manj". V studiu smo gostili profesorja dr. Bogomila Ferfilo. Meni, da se begunski val ne bo ustavil tako dolgo, dokler Evropska unija ne bo zaprla zunanje meje. Vse migrante in begunce, ki v unijo ne bodo prišli prijavljeno, organizirano preko sprejemnih centrov pa bi povezava morala zavračati, ocenjuje Ferfila.

Profesor Ferfila je uvodoma spomnil, da se je "neke vrste človeški stampedo" nad Evropo, predvsem pa nad Nemčijo začel po govoru nemške kanclerke Angele Merkel, ki je četrtega septembra letos dejala, da lahko njena država sprejme do približno pol milijona beguncev. "Ta neskončna množica je privrela iz turških in drugih taborišč in sedaj se je treba odločiti ali bo Evropa res sprejemala te imigrante. Kot vidimo se protislovja, konflikti med vsemi evropskimi državami znotraj Evropske unije, da ne govorim samo o tej verigi po kateri poteka ta val migrantov, zaostrujejo. Treba bo sprejeti neko odločitev ali bomo temu naredili konec ali bomo to gledali."

Opozoril je, da če Evropa ne bo zavzela nekega jasnega stališča se trenutni val ne bo zaustavil še nekaj let, število pribežnikov pa lahko gre v milijone. Kritičen je do slabe komunikacije med politiki. Ti so plačani, da se med seboj pogovarjajo, je dejal Ferfila in s tem pokazal tako na slovensko kot hrvaško stran in dodal, da nesoglasja ne koristijo nikomur.

Kot nezanemarljiv ocenjuje tudi strošek na enega migranta in begunca, ki je zelo velik. "Dejstvo je, da so stroški, da takšnega imigranta oziroma begunca narediš zaposljivega, zelo veliki. Najprej je tukaj učenje jezika, druga zadeva, ki je mnogo dolgotrajnejša je seveda sprememba kulturnega okolja, sprememba vere," je dejal Ferfila in spomnil, da bi se veliko lažje v življenje v Nemčiji vključili državljani Evrope. "To, kar se dogaja sedaj je kaos. To ni organizirana migracija in mislim, da je treba temu narediti konec."

Najboljši način po njegovih besedah bi bil iskati ekonomske migrante tam, kjer so, torej v Turčiji, Libanonu in Jordaniji. "Tam mora Evropska unija postaviti neke centre, povedati koliko - prvič; ekonomskih migrantov, se pravi tistih, ki potrebujejo službo in drugič beguncev, ki so seveda socialno mnogo bolj zahteva kategorija, kajti oni dejansko potrebujejo vse in v celoti črpajo državna finančna sredstva -, potrebuje in to je treba organizirati."

Trdi, da dokler Evropska unija ne bo zaščitila zunanje meje, torej v Grčiji in tudi v Italiji in dokler ne bo vseh, ki bodo to mejo prestopili ilegalno začela vračati bomo priča kaosu. "Ta begunski val se ne bo ustavil, če Evropska unija ne bo zaprla zunanje meje in začela vse imigrante, ki ne bodo prišli prijavljeno, organizirano preko sprejemnih centrov v Evropsko unijo, zavračati."

Opozoril je, da je imela unija več kot dve leti časa, da bi se organizirala a ji to do danes ni uspelo. Meni, da je skrajni čas, da to stori. Bogomil Ferfila je v oddaji spregovoril tudi o varovanju meja. Ocenjuje, da je nujno, da policistom pri varovanju na pomoč priskoči vojska.

Ferfeila, ki je komentiral tudi vse nižjo podporo Angeli Merkel in hladno vojno med ZDA in Rusijo, je odgovarjal tudi na vprašanja poslušalcev.

Slovenija, Svet, Politika, Oddaje
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...