Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

Papež vojaškim kaplanom o pomembnosti njihove vloge med tem, ko po koščkih živimo tretjo svetovno vojno

Cerkev po svetu | 27.10.2015, 11:49

Vojna izmaliči vezi med brati, med narodi; izmaliči tudi tiste, ki so priče teh grozovitosti, je papež Frančišek položil na srce vojaškim kaplanom, ki se v teh dneh v Vatikanu udeležujejo tečaja o mednarodnem humanitarnem pravu.

Papež je dejal, da bi moral biti povsod osnovni cilj odprava vojne, zbrane vojaške kaplane pa spodbudil k duhovnemu spremljanju vojakov, ki pogosto nosijo globoke notranje rane. Vojaške kaplane je spomnil, da so posebej v tem času, ko po koščkih živimo tretjo svetovno vojno, poklicani gojiti v vojakih in njihovih družinah duhovno razsežnost in etiko, ki jim bosta pomagali spoprijeti se s težavami in vprašanji, ki so pogosto globoko zakoreninjena v to posebno služenje domovini in človeštvu. "Kristjani ostajamo trdno prepričani, da je poslednji cilj, ki je tudi najbolj vreden osebe in človeške skupnosti, odprava vojne. Zato si moramo vedno prizadevati graditi mostove, ki povezujejo, in ne zidov, ki ločujejo. Vedno moramo pomagati iskati špranjo za posredovanje in spravo. Ni koli ne smemo podleči skušnjavi, da bi drugega imeli za sovražnika, ki ga je treba uničiti, ampak ga prej imeli za osebo, ki ji je dodeljeno neodtujljivo dostojanstvo, ustvarjeno od Boga po njegovi podobi," je dejal.

Humanitarno pravo je po Frančiškovih besedah namenjeno zaščiti civilnega prebivalstva, zdravstvenega in verskega osebja, ranjencev in zapornikov. Opozarja na orožje, ki povzroča grozovito in nepotrebno trpljenje vojakom ter pušča tudi veliko škodo naravnemu in kulturnemu okolju. Da bi humanitarno pravo lahko doseglo te svoje namene humanizacije posledic oboroženih konfliktov, ga je treba širiti med vsemi vojaki in oboroženimi silami, vključno z nedržavnimi, ter tudi med osebjem varnostnih sil in policije, je vojaškim kaplanom poudaril papež Frančišek.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...