Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Ob državnem prazniku znova odprta vrata Predsedniške palače

Slovenija | 24.10.2015, 14:23

25. oktobra bomo v Sloveniji prvič obeležili državni praznik, dan suverenosti. Urad predsednika Republike Slovenije pripravlja ob tej priložnosti dan odprtih vrat. Obiskovalci si bodo lahko pod strokovnim vodstvom uslužbencev Protokola Republike Slovenije ob 11. in ob 14. uri ogledali poslopje Predsedniške palače, prek katero bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Tokrat bo posebej za to priložnost, v počastitev državnega praznika, ob 14. uri, v Veliki dvorani Predsedniške palače potekal tudi krajši kulturni program, ki ga bodo izvedle dijakinje Oddelka za sodobni ples na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in pevski nastop Alenke Vozlič - Leni. Priložnostni nagovor obiskovalcem bo imel Boris Žnidarič, ki je kot tedanji namestnik poveljnika Milice vodil aktivnosti ob odhodu zadnjega vojaka Jugoslovanske ljudske armade iz Slovenije. Prisotne bo pozdravil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Državni zbor je devetega marca letos s 70 glasovi za in štirimi proti podprl novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih. Novela je kot praznik, dan suverenosti, dodatno določila 25. oktober. Na ta dan je namreč leta 1991 zadnji vojak JLA zapustil ozemlje Slovenije. Novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih je v parlamentarni postopek vložil poslanec SMC Marjan Dolinšek. Po njegovih besedah se bo dan suverenosti, ki ne bo dela prost dan, obeleževal kot dan ponosa, enotnosti in samozavesti na vse, kar je ohranjalo naš narod skozi stoletja.

Glede dneva suverenosti so bili poslanci enotni. Poslanka SDS Anja Bah Žibert je v razpravi dejala, da gre za praznik, ki je Slovence povezal in združil. "Upamo, da ga bomo v takem duhu praznovali tudi v prihodnje," je dejala in dodala, da je pomembno, da to ne bo le praznik na papirju, "ampak bo dejansko dan, namenjen spominu in obeležitvi dneva, ki po mnenju državljank in državljanov Republike Slovenije pomeni konec osamosvojitvenega procesa". Tudi v NSi so izrazili veselje ob prazniku. Poslanka in predsednica NSi Ljudmila Novak je poudarila: "Mislim, da v Sloveniji premalo razpravljamo o samostojni državi, o vseh prednostih, kako je nastala. Predvsem pa je vedno občutek in tudi raziskave tako kažejo, da naša mladina premalo ve o vsem tem, zato sem tudi sama na pobudo mladih predlagala, da bi imeli v šolah tudi predmet državljanska in domovinska vzgoja ter etika. Žal kljub temu, da je to bil predlog mladih, ni bilo širšega navdušenja, da bi se to podprlo. Po drugi strani pa, da bi vsaj vključili v druge vsebine, tudi kako so sestavljene, kaj delajo inštitucije, zgodovina naše države in spodbujanje državljanske in domovinske zavesti."

Tudi poslanec Jani Möderndorfer je pozdravil nov praznik in dodal, da lahko tudi na ta način pokažemo odnos in kakšno vprašanje imamo do določenega obdobja zgodovine Slovenije.

Slovenija, Politika
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...