Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Ura (foto: Wikipedia)
Ura | (foto: Wikipedia)

Ponoči bomo kazalce premaknili za eno uro nazaj

Slovenija | 24.10.2015, 15:00

To noč bomo lahko spali malo dlje. Ob 3h bomo namreč kazalce prestavili za eno uro nazaj. S tem bomo prešli na zimski čas, ki je tudi usklajen s Soncem. V Sloveniji, kjer uro prestavljamo skladno s posebno direktivo Evropske unije, bomo na poletni čas znova prešli zadnjo nedeljo v marcu prihodnje leto.

Poletni čas, ki se vsako leto konča z zadnjo oktobrsko nedeljo, je bil uveden z namenom boljšega izkoriščanja dnevne svetlobe. Zagovorniki premikanja urnih kazalcev opozarjajo na prihranek energije, prav tako naj bi to koristilo dejavnostim, ki so odvisne od sončne svetlobe po delovnem času, na primer športnim in trgovskim. Nasprotniki menijo, da premikanje kazalcev negativno vpliva na biološko uro ljudi ter slabša njihovo razpoloženje in zdravje. Prav tako raziskave niso enotne o dejanski koristnosti premikanja kazalcev pri energetski varčnosti.

Poletnega časa ne uporabljajo v vseh državah po svetu, tam, kjer ga, pa ure ne prestavljajo nujno na isti dan. V nekaterih državah so poletni čas opustili in ure ne prestavljajo več, ponekod ga niso nikoli uporabljali. Poletni čas je bil najprej vpeljan v Nemčiji in Avstriji leta 1916, pozneje tudi drugod, vendar so ga po drugi svetovni vojni večinoma ukinili. V šestdesetih in sedemdesetih letih so ga zaradi energetske krize marsikje znova vpeljali.

Slovenija, Svet
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...