Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Novoporočenca izmenjujeta prstana (foto: Wikipedia)
Novoporočenca izmenjujeta prstana

Dekan rimske rote o reformi postopkov za ugotavljanje ničnosti zakonske zveze

Svet | 13.10.2015, 11:41

Dekan rimske rote, msgr. Pio Vito Pinto je za vatikanski časopis L'Osservatore Romano spregovoril o reformi postopkov za ugotavljanje ničnosti zakonske zveze. V pogovoru je poudaril, da sta papeževa dokumenta na to temo sad sinodalne poti in pristen izraz kolegialnosti škofov.

Msgr. Pinto je pojasnil, da reforma škofu zaupa dve vrsti postopkov: krajšega in običajnega. V prvem primeru je škof tisti, ki osebno razsodi, če obstajajo očitni dokazi za ničnost zakona; po tem, ko je prisluhnil dokazom in v kolikor pride do moralne gotovosti, da je zakon ničen, škof podpiše sodbo. Samih sodnih postopkov sicer ne pripravlja škof, ampak njegovi sodelavci - to je sodni vikar ali drugi sodnik zasliševalec. V kolikor ne obstajajo očitni dokazi za ničnost zakona, pa se primer obravnava po običajnem postopku. Zato papež svetuje, naj škofje ustanovijo škofijsko sodišče za ničnostne zakonske pravde. Sestavljeno naj bo iz več članov (torej sodniški kolegij), če pa to ni možno, je lahko imenovan tudi samo en sodnik. Vsak zahtevek za ničnost zakona najprej obravnava škofijski sodni vikar, ki odloči, na katerega od dveh načinov mora biti razrešena pravda. Kratki postopek predvideva možnost navzočnosti obeh vpletenih strani, za razliko od običajnega, in se mora razrešiti v dveh do štirih tednih. Dekan rimske rote je še pojasnil, da nova zakona, ki bosta stopila v veljavo 8. decembra, nista retroaktivna. Kljub temu pa bodo v primeru procesov, ki že potekajo in katerih razsodba bo izrečena po omenjenem datumu, upoštevali reformo; pritrdilna razsodba bo dokončna.

Ob koncu pogovora je dekan rimske rote z enim od primerov razložil pomen osrednje vloge škofa sodnika. Po njegovih besedah bi lahko v nekaterih posebnih okoliščinah škof kot pastir in sodnik svoje črede obema stranema osebno vročil razsodbo o ničnosti zakona. Šlo bi za znamenje evangeljske bližine vernikom, ki so v mnogih primerih ranjeni zaradi dolgoletnega trpljenja.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...