Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Peter Opeka med nagovorom (foto: Jure Sešek)
Peter Opeka med nagovorom

»To je res svetniška duša«

Madagaskar_2015 | 28.09.2015, 14:55

Ponedeljkovo jutranje javljanje je bilo v znamenju vtisov ob včerajšnjem praznovanju 40-letnice mašniškega posvečenja misijonarja Petra Opeke. Ta je v nedeljski pridigi povedal tudi to, kaj ga vedno znova razjezi: »Včasih sem jezen zaradi tega, ker so starši tako neodgovorni, otroke so rodili, dali smo jim življenje, vendar niso odgovorno poskrbeli zanje. Ravno danes zjutraj sem našel podatek, da je 50 odstotkov malgaških otrok podhranjenih. Vidimo, koliko je neobdelane rodovitne zemlje okrog nas. Največ je lačnih zato, ker je veliko lenobe, lenih ljudi, ki pravijo, da so pripravljeni vse narediti, a delajo ne.«

Radijsko ekipo sestavljajo Jure, ki ga slišimo vsak dan, ter Marko in Izidor, ki poskrbita, da smo na zavezi. Tokrat sta tudi ona dva strnila vtise v nekaj besed.

»Če sem zelo iskren, že med slovesnostjo, med mašo, žurko, koncertom, ne vem, kako naj imenujem to, čemur sem bil priča, sem se spraševal, kako da že tri ure stojim in uživam. V Sloveniji pa težko zdržim minut pri maši. Vsem slovenskih duhovnikom bi priporočal, da se pozanimajo, kako potekajo maše pri Petru Opeki,« je svoje navdušene strnil Marko Zupan.

Peter Opeka med povzdigovanjem
Peter Opeka med povzdigovanjem © Izidor Šček

Tudi Izidorja Ščeka se je včerajšnji dan zelo dotaknil: »27. september 2015 je dan, ki bo vsem članom radijske ekipe gotovo ostal v spominu kot dan veselja, preprostosti, iskrenosti, dobrote. Sveta maša je bila z eno beseda čudovita, trajala je ure ure, čas je mignil. Štiri ure je dovolj, da razmišljaš, kaj je v tem človeku, da je okoli njega 9000 ljudi, razmišljam, kaj se je v njem dogajalo, ko je šel prvič na smetišče … Tudi danes, po tolikih letih, je še vedno veliko smetišč in revni še bivajo na njih – tudi sami se vsakodnevno srečamo z njimi. In kaj se v nas premakne? Nekako greš mimo, mogoče fotografiraš in to je vse. V tem je bil Peter Opeka nekaj posebnega, 25000 ljudem je vrnil čast in dostojanstvo, jim dan prostor in delo. To je res svetniška duša.«

9:45 Peter Opeka o včerajšnjem praznovanju

V današnjem drugem oglašanju, ko smo se v živo tehnično povezali na razdalji več kot šest tisoč kilometrov, kot nas loči do Madagaskarja, je Jure pred mikrofon povabil slavljenca po letih poslanstva na rdečem otoku, ki dela za najrevnejše na tamkajšnjem smetišču, Petra Opeko: "Včeraj nisem praznoval sam in zase, ampak z vsemi, ki me obdajajo. Današnji po-praznični ponedeljek sem začel z molitvijo in s sveto mašo, ki sem jo daroval za vse svoje sodelavce, s katerimi delam na smetišču. To je naš skupni praznik. Napolnjeni z radostjo ob večurnem praznovanju lahko potem živimo še naprej veselje in duhovno bratstvo. Radost včerajšnje nedelje, ko smo bili zbrani z množico tukajšnjih ljudi, mi da moči za delo naprej. Ob tako številčni množici, ko smo zbrani skupaj, res čutimo, da smo orodje Božje ljubezni. Težko je biti v življenju nekoga, ki trpi. Ko je trpljenje tako močno, ni besed, ki bi ga omilile. Takrat ljudem lahko le rečem, da smo z njimi, držim jih za roke in rečem, niste sami, vsako trpljenje ima svoj konec, ker ljudje nismo ustvarjeni za trpljenje. Sočloveku lahko pomagamo samo tako, da mu damo vedeti, da ni sam. Da mu pokažem, brat, sestra, v trpljenju sem s teboj."

14:45 Zanje grem na konec sveta, da le dobim nekaj pomoči za naše ljudi

Sodelavci so se v ponedeljkovem popoldnevu oglasili s smetišča, kamor jih je peljal misijonar Peter Opeka, ki je opisoval: "Tu vidite dim, ki se vije ves čas, onesnažen dim in ko pridejo še kamioni, le-ti dvigujejo veliko prahu. Vse to ljudje vdihavajo, mnogi so zato bolni na pljučih. Tu nihče ne doživi starosti, vsi umrejo pred petdesetim letom. Ljudje se hitro starajo. Mnogi kažejo veliko več let, kot jih štejejo v resnici. Nihče ne bi smel tako živeti. Sram bi nas moralo biti zaradi tega. Iz tega smetišča smo mi vzeli »ven« že na tisoče ljudi. Pokazalo se je, da se živeti tudi drugače. Samo nekateri res vedo, kam iti, kako se izviti iz bede. Rečejo, smetišče je pred vrati in nanj hodimo iskat vse tisto, kar bi nam lahko prišlo prav. Kar naberejo, skušajo prodati naprej. To jim morda omogoči le golo preživetje, nič več. Toda s tem, ko vdihavajo ves ta dim, smrad in onesnažen zrak, si nevede pišejo prezgodnjo smrtno obsodbo. Mi jih tudi zdravimo. Če nas ne bi poznali, bi nas tu ljudje kamenjali. Toda ti ljudje razumejo, da smo mi njihovi bratje. Pomagamo si. Vedo, ko bodo v stiski, jim mi pomagamo. Za te ljudi grem kamorkoli po svetu, grem na konec sveta, samo da jim lahko priskrbim nekaj pomoči. Ne prosjačimo, mi samo prosimo za pomoč. Tu se samo trpi. Mi pa smo mednje prinesli spoštovanje, upanje in ljubezen med brati."

Jure v pogovoru s Petrom Opeko
Jure v pogovoru s Petrom Opeko © Izidor Šček

V večerni oddaji PRO, začela se bo ob 21.00 boste lahko slišali pogovor s Petrom Opeko, ki ga v tem dopoldnevu snema Jure Sešek.

Peter Opeka za prijatelje
Peter Opeka za prijatelje © Missio

Dobrodelna akcija za slovenske misijonarje na Madagaskarju

Od 22. septembra najprej pa teče tudi dobrodelna akcija za naše misijonarje na Madagaskarju, kot priprava na 17. oktober, ko bo v ljubljanski dvorani Tivoli veliko srečanje s Petrom Opeko. Posnetek tega dogodka bo mogoče videti v programu TV SLO 18. oktobra ob 20.30, istočasno pa tudi slišati v programu Radia Ognjišče.

Vabimo vas k darovanju s klicem na Misijonsko središče Slovenija 01 300 59 50. Lahko pa se odločite za darovanje s pomočjo spletnega obrazca, ali pa UPN naloga oz. preko spletnega bančništva.

Podatki, ki jih potrebujete:

  • Naslov prejemnika: Misijonsko središče Slovenije, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
  • Št. računa: SI56 0201 4005 1368 933 odprt pri NLB
  • Referenca: SI00 279004
  • Koda namena:CHAR
  • Namen nakazila: Peter Opeka in slovenski misijonarji na MDG
Madagaskar_2015
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...