Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Misijonar Peter Opeka (foto: Izidor Šček)
Misijonar Peter Opeka

FOTO: 40 let duhovništva Petra Opeke

Madagaskar_2015 | 27.09.2015, 10:25

Današnja nedelja je v Akamasoi na Madagaskarju posebna nedelja. Je velik praznik, saj misijonar Peter Opeka, duša tega mesta, praznuje štirideset let duhovništva. Praznovanje bo vrh doseglo s sveto mašo, ki se jo bodo udeležili tudi naši sodelavci. V današnjem jutranjem oglašanju so povedali, da Akamasoa vrvi od življenja, prav na vsakem koraku pa je mogoče srečati ljudi v svečanih oblačilih.

Misijonar Janez Krmelj je svojega sobrata Petra opisal kot pravega sina sv. Vincencija. Njegovo vodilo je bilo namreč, da je treba revežem pomagati. Tudi Peter Opeka je takoj, ko je dobil možnost za zemljo in ko je uspešno prestal vse birokratske ovire, ki jih na Madagaskarju ni malo, začel neutrudno delati za te ljudi, ki so prej živeli v kartonastih škatlah, komaj kaj oblečeni. Mnogi med njimi so izgubili človeško dostojanstvo.

Petrovo karizmo pa Janez Krmelj opisuje: "Ljubeznivost do vsakega, iz njega žari toplina in moč in to čutijo tudi domačini in zato ga imajo za svojega".

V teh letih se je sredi nič rodilo nekaj izjemno velikega - Akamasoa

Teh domačinov je zdaj 25 tisoč, od tega je 12.500 otrok, ki jim je omogočeno obiskovanje šole. bremena, ki jih nosi Peter Opeka s sodelavci so izjemno velika. Peter kljubuje vsem problemom, ki se dnevno pojavljajo in jih rešuje. Ogromno delo, ki rodil bogate sadove.

Peter Opeka mlade spodbuja k soodgovrnosti
Peter Opeka mlade spodbuja k soodgovrnosti © ARO

V Akamasoi je slovesna sveta maša na vrhuncu. Izidor šček je ob tej sliki zapisal:"Ko zapleše in zapoje tisoče predvsem mladih... Spomnite se na to danes pri maši. Peter Opeka je pa svetnik, ni dvoma."

Slavje v Akamasoi ob 40 letnici duhovništva Petra Opeke, 27.9.2015
Slavje v Akamasoi ob 40 letnici duhovništva Petra Opeke, 27.9.2015 © Izidor Šček

Zbranost med sveto mašo. Pedro Opeka je med pridigo, sredi množice okoli 9 tisoč ljudi, sredi mašnega prostora odgovarjal na njihova vprašanja. Ko se je pridiga končala, je maša trajala že uro in pol.

Pri maši
Pri maši © Izidor Šček

Preprosto bogoslužje preprostega ljudstva in preprostih misijonarjev preprostemu Bogu.

Povzdigovanje
Povzdigovanje © Izidor Šček


Več najnovejših utrikov najdete na  FB strani radia Ognjišče, poglobljeno pa tudi v Blogu Jureta Seška.

Peter Opeka za prijatelje
Peter Opeka za prijatelje © Missio

Madagaskar_2015
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...