Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Malgaške oči (foto: Izidor Šček)
Malgaške oči

FOTO: Do zadnje kosti temeljito pretreseni

Madagaskar_2015 | 24.09.2015, 08:42

Naši fantje pravijo, da je Afrika taka, da nagovori človeka takoj, prvi trenutek, ko stopi na njena tla. Včerajšnji dan je bil zaznamovan z veliko novimi stvarmi. Predvsem so bili priča številnim odtenkom rdeče barve, ki zaznamujejo Madagaskar in so jih lahko občudovali na poti. Za njimi je namreč skoraj osemsto kilometrov poti po katastrofalnih cestah, in kot v svojem blogu piše Jure, so v Morondavo, kjer jih danes čaka kar precej dela na tamkajšnjem radiju, prišli dobesedno pretreseni. Do zadnje kosti!

Postanek na radiju Morondavi, je tudi že ena prvih sprememb v njihovem sicer zelo natrpanem urniku. Ko so namreč na tamkajšnji škofiji slišali, da prihaja slovenska odprava, so misijonarja Janeza Krmelja prosili, da bi se na poti ustavili še pri njih in opravili meritve ter nastavitve oddajnika.

Misijonar Janez Krmelj ne skriva veselja nad tem, da se načrti za obnovo tamkajšnjega škofijskega radija, ki deluje na njegovem misijonu in pokriva ozemlje veliko kot je Slovenija, začenjajo uresničevati. Dela, ki jih čaka, ne bo malo, zelo zahtevna pa bo po njegovih besedah obnova glavnega oddajnika: "Smo v velikem pričakovanju, začeli bomo z zahtevno prenovo na centralnem oddajniku, potem pa se bomo selili iz kraja v kraj... Veliko dela bo tudi s strelovodi in ozemljitvami, saj so na tem področju prav strele tiste, ki so povzročale največ škode na opremi."

Na poti
Na poti © Izidor Šček

Postanek
Postanek © Izidor Šček

Misijonar Janez Krmelj je prepričan, da bodo s pomočjo znanja in izkušenj naših fantov uspeli oddajniško mrežo sanirati in tako povečati slišnost na ozemlju celotne njihove škofije. Vesel je tudi, da je projekt z darovi finančno podprlo Misijonsko središče Slovenije, sicer ne bi bilo mogoče nakupiti potrebne tehnične opreme.

Polja na Madagaskarju
Polja na Madagaskarju © Izidor Šček

Dobrodelna akcija za slovenske misijonarje na Madagaskarju

Od 22. septembra najprej pa bo tekla tudi dobrodelna akcija za naše misijonarje na Madagaskarju, kot priprava na 17. oktober, ko bo v ljubljanski dvorani Tivoli veliko srečanje s Petrom Opeko. Posnetek tega dogodka bo mogoče videti v programu TV SLO 18. oktobra ob 20.30, istočasno pa tudi slišati v programu Radia Ognjišče.

Jure Marko in Izidor o vtisih z lokalnega radia in okolice

V popoldanskem oglašanju so se Jure, Izidor in Marko oglasili iz Morondave, kjer so se ustavili na tamkajšnji radijski postaji, ki deluje v okviru škofije. Radio dela v zelo skromnih razmerah in Marko je ugotavljal, da bi bilo marsikaj potrebno postoriti, da bi se stanje izboljšalo. Ker gre za t.i. tipske radijske postaje, ki so jih pred slabima dvema desetletjema na Madagaskarju postavljali salezijanci, so naši fantje tokrat že lahko videli, s kakšnim stanjem se bodo v prihodnjih dneh srečali na misijonu Janeza Krmelja. Več o njihovih vtisih pa poslušajte v posnetku oglašanja.

Jure piše blog

"Misijonar Janez, Izidor, Marko in Jure smo jo, v družbi dveh sodelavk Petra Opeke, mahnili na pot proti Mozambiškemu kanalu, nastajajočemu centru Akamasoa in proti radijski postaji ene izmed tukajšnjih škofij, ki potrebuje našo pomoč. Saj pravim: trinajst ur vožnje! Kdor me pozna, ve, da nisem ravno ljubitelj jadrnic, valov, cestnih ovinkov, dolgih voženj kot potnik … Skratka, rado mi je slabo. Ajoj, pa sem imel razlog za nove skrbi! Prve ure sem, sedeč v delu avta, ki je namenjen bolniku;) bled gledal predse in se spraševal kako in kaj, če … Pa je minilo. Skoraj;) Preživel sem, preživeli smo. Pisan dan, ki je bil poln Janezovih anekdot, radovednih pogledov otovorjenih otrok ob cesti, vaških sejmov, ki so zapirali osrednje poti čez kraje, čudovitih razgledov narave, ki se bohoti v bogastvu barv. Zelena v stotih odtenkih, bogastvo rjave in črne barve je kot prelito s pastelno rdečino. Madagaskarju ne pravijo zastonj rdeči otok."

Nadaljevanje in več v Juretovem blogu!

Tržnica na Madagaskarju
Tržnica na Madagaskarju © Izidor Šček

Vabimo vas k darovanju s klicem na Misijonsko središče Slovenija 01 300 59 50. Lahko pa se odločite za darovanje s pomočjo spletnega obrazca, ali pa UPN naloga oz. preko spletnega bančništva.

Podatki, ki jih potrebujete:

  • Naslov prejemnika: Misijonsko središče Slovenije, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
  • Št. računa: SI56 0201 4005 1368 933 odprt pri NLB
  • Referenca: SI00 279004
  • Koda namena:CHAR
  • Namen nakazila: Peter Opeka in slovenski misijonarji na MDG

Peter Opeka za prijatelje
Peter Opeka za prijatelje © Missio

Madagaskar_2015
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...