Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Zajtrk (foto: Marko Zupan)
Zajtrk

Kratka prva noč na Madagaskarju

Madagaskar_2015 | 23.09.2015, 08:12

Radijska misijonska odprava je nekaj minut pred polnočjo stopila na trdna tla v prestolnici Madagaskarja - Antanarivu. Na letališču jih je nasmejan pričakal misijonar Janez Krmelj. Tudi s prtljago niso imeli težav in veseli so bili, da je gladko steklo tudi na vseh procesih prehoda skozi mejne kontrole. Prvo noč so Izidor, Marko in Jure preživeli pri lazaristih, v domu sv. Vincencija. Bila je kratka.

Navsezgodaj, jih je čakal zajtrk, pri katerem sta se jim pridružila oba misijonarja, Janez Krmelj in Peter Opeka. Takrat so se tudi oglasili neposredno v naš radijski program. Peter Opeka je ob tej priložnosti povedal: "Vaše delo bo, da predstavite našo borbo proti revščini. Povedati morate, kaj vse delajo misijonarji na Madagaskarju in po svetu."

In kakšen je Madagaskar v tem trenutku skozi oči morda najbolj znanega slovenskega misijonarja?

Pedro Opeka pravi: "Sam, ki sem na otoku že več kot 45 let, vidim samo to, da smo vedno bolj revni. Kako je možno, da v vsem tem času nismo mogli premagati revščine? Tudi slike v nadaljevanju jasno kažejo kontrast...

Jutro  Antananarivo
Jutro Antananarivo © Marko Zupan

Peter Opeka
Peter Opeka © Marko Zupan

No, tu v Akamasoi smo zmogli. Z menoj je 500 Malgašev, ki dokazujejo, kaj je mogoče storiti z ljubeznijo in z vsakodnevnimi prizadevanji."

Spremljate Juretov blog?

"Ta blogovski zapis odhaja v svet ob tretji zjutraj. Petelin v domu sv. Vincencija že kikirika, komarji so povsem prebujeni, mi pa še kar pokonci. Janez, ki nas je na letališču pričakal z: "O, glej jih, možake! Bogdaj!" pravi, da nas vrže pokonci ob šestih. Ni kaj, misijonarji delajo. Na polno! Kakšna fotografija in o glavnem mestu ponoči, pa drugič. Je kaj povedati, o ja ..." je svoj prvi zapis z Madagaskarja končal Jure Sešek. Vabljeni k spremljanju njegovega bloga!

 

Jutro v Akamasoi
Jutro v Akamasoi © Marko Zupan

Dobrodelna akcija za slovenske misijonarje na Madagaskarju

Od 22. septembra najprej pa bo tekla tudi dobrodelna akcija za naše misijonarje na Madagaskarju, kot priprava na 17. oktober, ko bo v ljubljanski dvorani Tivoli veliko srečanje s Petrom Opeko. Posnetek tega dogodka bo mogoče videti v programu TV SLO 18. oktobra ob 20.30, istočasno pa tudi slišati v programu Radia Ognjišče.

Vabimo vas k darovanju s klicem na Misijonsko središče Slovenija 01 300 59 50. Lahko pa se odločite za darovanje s pomočjo spletnega obrazca, ali pa UPN naloga oz. preko spletnega bančništva.

Podatki, ki jih potrebujete:

  • Naslov prejemnika: Misijonsko središče Slovenije, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
  • Št. računa: SI56 0201 4005 1368 933 odprt pri NLB
  • Referenca: SI00 279004
  • Koda namena:CHAR
  • Namen nakazila: Peter Opeka in slovenski misijonarji na MDG

Več najnovejših utrikov najdete na  FB strani radia Ognjišče, poglobljeno pa tudi v Blogu Jureta Seška.

 

Madagaskar_2015
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...