Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Srce (foto: Wikipedia)
Srce

Svetovni dan srca vabi k vzpostaviti zdravju srca prijaznejšega okolja

Slovenija | 29.09.2015, 16:38

29. september je svetovni dan srca. Tokrat nam sporoča, da imamo priložnost vzpostaviti zdravju srca prijaznejše okolje, saj bomo tako zmanjšali tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja pri sebi in bližnjih.

"Letošnje geslo je Zdravo srce v vseh in povsod. Ob tem dnevu želimo namreč opozoriti tudi državne organe, da morajo poskrbeti za to, da imamo zdravo okolje. Hrup in prašni delci v zraku povečujejo ogroženost srca. Tudi svetlobna polucija. Na vse to moramo misliti. Na to kot posamezniki sicer ne moremo vplivati, a ob tem dnevu lahko opozarjamo pristojne, da tudi na tem področju naredijo kaj pametnega," je za naš radio povedal predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Matija Cevc.

V društvu opozarjajo, da bi kar 80 odstotkov prezgodnjih smrti zaradi bolezni srca in ožilja lahko preprečili predvsem z zdravim načinom življenja. Kot ob tem dodaja Cevc, so ukrepi preprosti. "Med njimi so primerna telesna dejavnost, primerna prehrana, izogibanje nepotrebnim oblikam stresa, čeprav je to danes malo težje. To je pomembno. Predvsem pa moramo srce poslušati. Kadar imamo težave, je treba pomisliti na to, da se je srce malo utrudilo, zato je treba k zdravniku," je dodal Cevc.

Svetovni dan srca tako pri nas kot tudi drugod po svetu zaznamujemo z različnimi preventivnimi dogodki.

Slovenija, Svet
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...