Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Begunski val: Ne bojmo se, bodimo odprti!

Slovenija | 19.09.2015, 21:25

Šotore, ležišča in odeje ter hrano, pijačo in higienske pripomočke migrantom v Sloveniji zagotavljajo tako pripadniki civilne zaščite kot tudi dobrodelne organizacije. Te pozivajo k zbiranju pomoči za njihovo oskrbo. Velik del dobrodelnih organizacij, med njimi je tudi Slovenska Karitas, je v mladinskih centrih v Brežicah in Celju vzpostavila skupna zbirna centra.

Ob sklepu jutranjega programa smo poklicali generalnega tajnika celjske Karitas Mateja Pirnata, ki je včerajšnji dan in minulo noč preživel med migranti. Pravi, da je pomoč Slovenske Karitas že na vseh potrebnih mestih. Hrano so že včeraj delili na Obrežju, 267 beguncev so sprejeli v celjskem sprejemnem centru. "Gre tudi za mnoge družine, otroke in starejše. Osebno sem srečal mirne, prijazne in hvaležne ljudi. Zadovoljni so, če jih sprejmeš z nasmehom in prijaznostjo! Pohvaliti moram slovensko policijo in ostale institucije, ki skrbijo za formalnosti. Učinkoviti in prijazni so," je povedal naš sogovornik. Dodal je, da se boji nemira, ki bo gotovo nastal, ko bodo begunci ugotovili, da bodo težko nadaljevali želeno pot. "Zelo jasen cilj imajo in ne vem kaj se bo zgodilo v naslednjih urah!"

Karitas bo potrebovala prostovoljce, oblačila, odeje, hrano, sadje … Veseli bodo pomoči zdravnikov, vsakega, ki bi bil pripravljen pomagati v begunskih centrih in drugod. "Ne bojmo se, bodimo odprti in ne nasedajmo manipulacijam. Seveda je najprej treba poskrbeti za lastno varnost, a prav je premagati strah, se opogumiti in pomagati pomoči potrebnim," je še pozval Pirnat.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je medtem na popoldanski novinarski konferenci spomnil, da civilna zaščita kot struktura oziroma sistem še ni vključena v trenutne aktivnosti. "Vključena je uprava za zaščito in reševnje, ki je organ v sestavi obrambnega ministrstva in s svojimi zmogljivostmi podpira dejavnosti policije in notranjega ministrstva." Šestan upa, da bo kmalu vse pod "eno kapo", saj bo tako vse lažje teklo. "Ne glede na to smo na upravi organiztirani podobno, kot bi bili tudi kot civilna zaščita, po moji oceni funkcioniramo dobro," je dodal.

Slovenija, Politika, Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.