Papež med jutranjo mašo znova opozoril na preganjanje kristjanov

Cerkev po svetu | 07.09.2015, 15:00

Danes je še vedno mnogo kristjanov preganjanih. Tišina številnih avtoritet pa je za to sokriva. Tako je dejal papež Frančišek, ko je danes zjutraj daroval sveto mašo v kapeli Doma sv. Marte. Med homilijo je razložil evangeljski odlomek, v katerem se pismouki in farizeji jezijo, ker je Jezus naredil čudež v soboto. Razpravljajo, kako bi ga ubili. Izhajajoč iz tega je papež spregovoril o današnjem preganjanju. Verjetno je sedaj preganjanih še več kristjanov kot v prvih časih: ubiti, pregnani ali oropani so samo zato, ker so kristjani, je po poročanju Radia Vatikan povedl sveti oče.

"Dragi bratje in sestre, krščanstva brez preganjanja ni!" O tem, o preganjanju in zasramovanju – kar je usoda kristjana – govori zadnji izmed blagrov. "In danes, pred tem dejstvom, ki se dogaja v svetu, v sokrivdi tišine mnogih avtoritet, ki bi ga lahko ustavile, smo pred to krščansko usodo." Hoditi moramo po isti poti kot Jezus, je poudaril papež Frančišek.

Med jutranjo sveto mašo je bil prisoten tudi novi patriarh Kilikije Krikor Bedros XX. Ghabroyan, ki je na čelu armenske katoliške Cerkve. Patriarh je somaševal skupaj s papežem, ki mu je 25. julija letos odobril prošnjo 'Ecclesiastica Communio' (cerkveno občestvo). V potrditev "evharističnega izvora občestva" med rimskim škofom in patriarhalno Cerkvijo, je sveti oče po tem, ko je povzdignil pateno s Kristusovim telesom, le-to podal patriarhu. Preden sta jo odložila, sta jo nekaj časa skupaj držala povzdignjeno. Enako gesto sta ponovila tudi s kelihom s Kristusovo krvjo. Papež je zato v pridigi spomnil tudi na eno izmed mnogih velikih preganjanj: na preganjanje armenskega naroda: "Prvi narod, ki se je spreobrnil v krščanstvo: prvi. Preganjan zgolj zaradi dejstva, da so bili kristjani."Izgnani so bili iz svoje domovine v puščavo, brez vsake pomoči. Tudi danes z grozo poslušamo o tem, kar delajo nekatere teroristične skupine, kako ubijajo kristjane. Pomislimo na mučence iz Egipta, ki so bili nedavno ubiti na libijski obali, medtem ko so izgovarjali Jezusovo ime," je povedal sveti oče.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež