Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Vrata odpira mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra

Slovenija | 22.08.2015, 05:00

V Gornji Radgoni vrata odpira 53. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra. Na Pomurskem sejmu napovedujejo, da bo to sejem presežkov. Obiskati ga bo mogoče do četrtka.

"Sejem bo praznik stanovskega srečanja, poslovnega srečanja, strokovnega druženja, saj imamo zasedene vse razstavne površine. 1.785 razstavljavcev iz 30 držav bo ponudilo tisto, kar morajo na takšnem kmetijsko-živilskem sejmu. Tako se bodo pri nas predstavile blagovne znamke svetovnega ranga," je za Radio Ognjišče pojasnila izvršna direktorica Pomurskega sejma Mateja Jaklič. Posebej je omenila tudi skupinske nastope iz tujine. "V času, ko še nismo bili v Evropski uniji, je bilo zanimanje za skupinske državne predstavitve precej veliko. Ko smo vstopili v Evropsko unijo, se je to nekoliko umirilo, a zdaj ugotavljamo, da je interes za slovensko tržišče in tudi širše zelo veliko. Letos imamo zelo velike razstave, od Srbije, Poljske, Romunije, Madžarske, predstavljajo se tudi kitajski in avstralski proizvajalci, prav tako se je dobro odzvala Hrvaška."

Poleg razstavnih izdelkov bodo obiskovalci na številnih za javnost odprtih dogodkih lahko spoznavali okolju prijazno pridelavo in predelavo zdrave hrane ter pomen samooskrbe, zvrstilo se bo več kot 150 različnih srečanj. Poseben poudarek je namenjen mednarodnemu letu prsti. "Vsako leto izpostavimo področje, ki je izpostavljeno kot svetovno leto, letos je to leto prsti, kar nekaj dogodkov na to temo se bo zvrstilo, predvsem strokovni dogodki in različne okrogle mize," je povedala Jakličeva.

Slovenija, Kmetijstvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.