Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Alen Salihović

Mlekarna Celeia skupaj s svojimi kmeti zvesta mleku brez GSO

20.08.2015, 08:09

V Mlekarni Celeia so včeraj pozno popoldne potrdili, da jih je doletel delni izpad dobave izdelkov za trgovsko blagovno znamko Mercatorja. Ob tem sicer pravijo, da z Mercatorjem korektno sodelujejo že dolga leta, izpad prodanih količin pa nameravajo nadomestiti z nadaljnjo širitvijo na nove trge in vlaganji v lastno blagovno znamko Zelene Doline. Še naprej pa kot svojo ključno konkurenčno prednost izpostavljajo mleko in mlečne izdelke, ki ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov in so za potrošnika, njegovo zdravje in dobro počutje primernejši.

Pritiski so stalnica

Kot pravijo v Mlekarni Celeia, se slovenski pridelovalci in predelovalci mleka srečujejo s številnimi pritiski iz okolja. Največjega sta povzročili ruska kriza in ukinitev sistema mlečnih kvot na ravni EU, dodatni pritiski pa prihajajo s strani konkurence, ki vstopa na slovenski trg, na poslovanje vplivajo tudi spremenjene in zaostrene razmere med trgovci ter pričakovanja potrošnikov, ki so svoje navade prilagodili posledicam globalne krize.

"V Mlekarni Celeia se spremenjenim razmeram na trgu nenehno prilagajamo, a hkrati ostajamo zvesti odkupu mleka iz izključno slovenskih kmetij," so zapisali v družbi, ki kot svojo ključno konkurenčno prednost izpostavlja mleko in mlečne izdelke, ki ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov. "Proizvodnja takega mleka je sicer dražja in je včasih lahko zato manj konkurenčna," so pojasnili.

Poziv mlekarne Celeia: Dvignimo zavest o kakovostni hrani!

Ob tem so zapisali, da so njihovi odnosi z vsemi trgovci dobri. "Konkretno z Mercatorjem korektno sodelujemo že dolga leta in verjamemo, da delen izpad dobave pri trgovski blagovni znamki ne bo vplival na tvorno sodelovanje tudi v prihodnje. Tako kot se mi prilagajamo razmeram na trgu, tako se tudi trgovci, tako kakšen dan kakšen izdelek izgubimo, drugič pa dobimo," pravijo v mlekarni.

Izpad prodanih količin nameravajo nadomestiti z nadaljnjim širjenjem na nove trge in vlaganji v lastno blagovno znamko Zelene Doline. "Hkrati pozivamo pristojne organe in institucije, da še več napora vložijo v dvig zavesti o hrani, ki je pridelana doma v Sloveniji, o hrani, ki ne onesnažuje okolja z dolgimi transportnimi potmi, in o kakovostni hrani, ki ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov," so pozvali.

Izdelki mlekarne Celeia brez GSO
Izdelki mlekarne Celeia brez GSO © Mlekarna Celeia

Domnevno zmanjševanje vloge slovenskih dobaviteljev v Mercatorju, ki je od lani v lasti hrvaškega Agrokorja, je v zadnjih dneh znova v središču javnosti. Časnik Delo je včeraj poročal, da je Mlekarna Celeia v teh dneh doživela delno odpoved pogodbe o dobavah izdelkov, narejenih za trgovsko blagovno znamko Mercatorja.

Mercator: Kriteriji za izdelke trgovske znamke Mercator so vnaprej opredeljeni

Iz Mercatorja pa so včeraj sporočili, da "je bil in bo tudi v prihodnje največji odkupovalec mleka in mlečnih izdelkov od slovenskih dobaviteljev".

V okviru omenjenega razpisa so izbirali proizvajalca dveh izdelkov trgovske znamke Mercator - kisle smetane in jogurta. Na podlagi najbolj konkurenčne ponudbe in kakovosti proizvodov so za dobavitelja omenjenih izdelkov izbrali največjo slovensko mlekarno Ljubljanske mlekarne. V okviru razpisa so tako eno slovensko mlekarno nadomestili z drugo.

"Kriteriji za proizvodnjo izdelkov trgovske znamke Mercator so vnaprej opredeljeni in za vse proizvajalce enaki, s čimer je zagotovljena kakovost izdelka, ne glede na to, kdo je njegov proizvajalec. Menjava proizvajalcev omenjenih izdelkov trgovske linije Mercator ne bo vplivala na spremembo kakovosti izdelkov," so še zagotovili v Mercatorju.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec)

Urša Cankar Soares: Tega si nisem jaz izmislila

Potem ko je matični odbor potrdil spremembe družinskega zakonika, jih bo na seji, ki se začne prihodnji teden, sprejemal še državni zbor. Na seji odbora so sodelovali tudi nekateri predstavniki ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...