Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Protest nemških  kmetov (foto: TopAgrar)
Protest nemških kmetov

Napovedan val protestov nemških kmetov

Kmetijstvo | 17.08.2015, 12:08

Protesti kmetov zaradi nizkih odkupnih cen, ki so posledica ruskega embarga na uvoz evropske hrane in odprave mlečnih kvot, se širijo. V dneh pred velikim šmarnom so pretresli severno Nemčijo, tamkajšnje organizacije pridelovalcev mleka pa med 24. avgustom in 1. septembrom napovedujejo vsenemški protestni val.

Potem ko so s cestnimi zaporami ter protesti pred nakupovalnimi centri in upravnimi zgradbami že v juliju protestirali francoski kmetje, so se protesti kasneje razširili še v Španijo, Veliko Britanijo, na Portugalsko, v Belgijo in od srede avgusta tudi v Nemčijo. Odločilna za proteste je povsod nizka odkupna cena mleka, ki se je ponekod že spustila pod 25 centov za liter, kar pridelovalce postavlja v nemogoč položaj, še posebej, če so v prejšnjih letih investirali v posodobitve in so zdaj obremenjeni z odplačevanjem kreditov.

Temu se pridružujejo tudi težave z odkupom in izjemnim padcem cen svinjine ter dampinškimi uvozi zelenjave in sadja, kar je vse posledica ruskega embarga na uvoz evropske hrane. Hkrati kmetje opozarjajo na nepoštene prakse trgovcev, ki zaradi viškov hrane na trgu ostale deležnike v prehranski verigi stiskajo z zahtevami po dodatnih znižanjih cen.

Kmetje so potisnjeni ob zid, danes o protestih severnonemških kmetov v zvezni deželi Schleswig-Holstein poroča nemški Top Agrar in navaja, da protestirajo tako zaradi nizkih odkupnih cen mleka kot tudi svinjine. Prav tako severno nemški kmetje od oblasti zahtevajo, da se preveri, od kje vse prihaja mleko na njihov trg.

Zaradi padcev odkupnih cen mleka naj bi škoda na nemških kmetijah že presegla 3 milijarde EUR, zato tamkajšnje kmečke stanovske organizacije napovedujejo val protestov po celotni državi. Začeli se bodo 24. avgusta, končali pa naj bi se 1. septembra z velikim kmečkim shodom v Münchnu.

Kmetijstvo
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...