Robert Božič
Andrej Jerman
Helena Križnik

VIDEO/FOTO: Na Uskovnici se je srečalo približno 1500 poslušalcev Radia Ognjišče in bralcev revije Ognjišče

09.08.2015, 16:11

Medtem ko mnogi dopustujejo ob morju ali pa so ujeti na cestah v dolgih čakalnih dobah na mejnih prehodih, se drugi podajajo v gorske kotičke. Tako je bilo danes z udeleženci 40. srečanja Prijateljev Radia Ognjišče in revije Ognjišče ob njenem zlatem jubileju. Ob kapelici Kraljice miru na Uskovnici se jih je že pred deseto uro zbralo približno 1500 in – skupaj s sodelavci Ognjišča - srečanje začelo z dopoldansko sveto mašo, ki jo je daroval msgr. Franc Bole. Z njim so somaševali glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak ter duhovnika Pavle Uršič in Rok Gajšek.

Msgr. Trstenjak je v začetku svete maše poleg že omenjenih obletnic spomnil tudi na današnji 83. rojstni dan msgr. Boleta ter dodal smo se ob oltarju zbrali v zahvalo za opravljeno delo in s prošnjo za naprej. Tudi direktor Ognjišča Miha Turk je ob sklepu maše izrazil hvaležnost za prehojeno pot in v imenu bralcev, poslušalcev in sodelavcev msgr. Boletu voščil ob osebnem prazniku ter ga prosil za molitveno podporo.

Msgr. Bole je v nagovoru po evangeliju opozoril na pomen kruha v podobi Jezusa Kristusa, ki ga danes tako potrebujemo, nato pa je poudaril pomen verskega tiska in radia za današnji čas. "Danes si težko predstavljamo, kako je bilo mogoče biti brez verskega tiska ali da so bile naklade omejene. Družina je smela izhajati v 65.000 izvodih in nič več. V dobri, ko smo začeli izdajati Ognjišče, teh omejitev ni bilo več. Lakota po verskem tisku je bila velika in zato smo imeli take naklade. Bili bi presrečni, če bi jih lahko imeli tudi danes. Vemo, da je danes kriza tiska velika tudi na posvetnih področjih."

Spomnil je na preizkušnje, ki jim je kljubovalo Ognjišče, ter zaželel: "Radi bi, da bi se bralci zavedali, kako bogato je vsebinsko naše Ognjišče. Da bi ga cenili tudi v poplavi drugih tiskanih izdaj. Tisti, ki kupujete Ognjišče nam omogočate, da naredimo še mnogo drugega dobrega. Omenil sem že Radio Ognjišče, ki ga je ustanovilo Ognjišče pa tudi internet, založbo Ognjišče, ki izda letno približno 50 knjig. Pritrditev kot je ta, radijske počitnice, romanje bolnikov, invalidov in starejših na Brezje, pustna Sobotna iskrica za misijone in še bi lahko naštevali. Če vas kdaj prime skušnjava, da bi odpovedali Ognjišče se spomnite vsega tega in tudi kako vaši otroci ali vnuki potrebujejo versko branje, ki jim bo utrdilo njihovo vero." Msgr. Bole je pridigo sklenil z besedami, naj bo današnje srečanje spodbuda za nadaljnje uspešno delo Ognjišča.

msgr. Franc Bole
msgr. Franc Bole © ARO

Zbrani ob kapeli na Uskovnici
Zbrani ob kapeli na Uskovnici © ARO
Utrip med poslušalci in bralci

 Sveti maši je sledil kulturni program ob Uskovniški koči. Prireditev je povezoval Klemen Langus iz Gledališča 2B, nastopili pa so Moški pevski zbor Franc Urbanc, trobilni kvintet Godbe Bohinj, orgličarji ter Folklorna skupina KUD Srednja vas, Planinsko društvo Srednja vas pa je poskrbelo za prave domače planinske dobrote, ki so jih pripravljali na ognju in v velikih kotlih kar pred kočo.

Slovenija v malem se je na Uskovnici veselila 50. obletnice revije Ognjišče, 40. srečanja Prijateljev Radia Ognjišče in 83. rojstnega dne ustanovitelja naše hiše Očeta Boleta. Poslušalcev in bralcev ni motila vročina, ne nekaj kilometrov hoje, nasmejani obrazi, stiski rok in objemi so pričali o iskrenem in resničnem prijateljstvu. Med njimi so bili tudi Ana iz Ljubljane, Marija iz Idrije ter Jože in Franci iz Ljubljane. Vsi so izrazili priznanje Ognjišču za opravljeno delo ter pohvalili tovrstna srečanja. Mnogi so se pripeljali iz popolnoma drugih koncev naše države, zbuditi so se morali malo po četrti uri, da so poskrbeli za živino na kmetiji in nato odšli proti Uskovnici. Med njimi je bila tudi Pavla iz Dramelj, ki je s svojimi domačimi z veseljem prišla na srečanje in bo tudi na prihodnje, ki bo pred malim šmarnom v Turnišču v Prekmurju.

Prijatelje radia in bralce Ognjišča je prišel pozdravit tudi novi župnik župnije Srednja vas, kamor spada Uskovnica, Martin Golob, ki je svoje delo nastopil z začetkom tedna. Spomnil je, kako mu mnogi povedo, da dan začnejo z molitvijo rožnega venca na radiu. Veseli ga, da lahko s to "moderno prižnico" pride tja, kamor duhovniki ne morejo, v domove ljudi.

Še več utripov iz današnjega srečanja na Uskovnici boste lahko slišali v ponedeljkovi oddaji PRO ob 21. uri.

Duhovniki s sodelavci radia in založbe Ognjišče
Duhovniki s sodelavci radia in založbe Ognjišče © ARO

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...