Damijana Medved
Matej Kržišnik
Petra Stopar
06.07.2015, 21:19

Nipič, Svete, Kališnik in Sivec o zapuščini Slavka Avsenika

V oddaji "Melodije s harmoniko" so spomine na pokojnega velikana narodnozabavne glasbe Slavka Avsenika, od katerega se bodo poslovili jutri v Begunjah na Gorenjskem, podelili nekdanji pevci v ansamblu Alfi Nipič, Jožica Svete in Joži Kališnik ter avtor kar nekaj besedil Avsenikovih skladb Ivan Sivec.

Alfi Nipič, ki ga je, tako kot večino, smrt Slavka Avsenika pretresla, je dejal, da je: "ta glasba zapečatila usodo neke glasbe, ki prihaja iz Slovenije. Mislim, da je dala določeno težo. Saj vemo, da so športniki in glasbeniki največji in najbolj simpatični ambasadorji neke dežele in Avsenikova glasba je šla daleč stran od doma, v svet, ne samo v Evropo. Upam, da bo tako tudi ostalo. Ne smemo pozabiti na vse fante, ki so se trudili s to glasbo, da jo lahko sedaj še naprej igra tisoče ansamblov po Evropi".

"Štejem si v čast, da sem lahko sodelovala z njim, s takim glasbenim velikanom. Ta idol, vzor tisočim glasbenikom doma in po svetu je velik, nikoli ne bo umrl, ker se glasba prenaša iz roda v rod," je dejala pevka Joži Kališnik. Slavka Avsenika se spominja kot strogo profesionalne osebe, predvsem pa kot človeka, ki je imel posluh do ljudi, s katerimi je delal.

S tem se je strinjala tudi pevka Jožica Svete, ki je dodala, da je bila vedno znova prevzeta nad tem, kako je Slavko Avsenik za skoraj vsak kotiček "naše lepe Slovenije našel melodijo". "Na Golici, Odmev s Triglava, Po klančku gor, po klančku dol pa Sončna Brd, Iz Bohinja in še bi lahko naštevala. Lahko rečem, da so neštete njegove pesmi prava enciklopedija Slovenije."

Avtor strokovnega dela Fenomen ansambla bratov Avsenik in tudi pisec številnih besedil za njegove skladbe Ivan Sivec pa je v pogovoru za Radio Ognjišče med drugim poudaril, da je narodnozabavna glasba začela nastajati prav po Avsenikih. "Te glasbe brez Slavka in Vilka Avsenik preprosto ne bi bilo. Temu se reče množična duhovna kultura, ki jo razume veliko ljudi," je povedal Sivec in dodal, da to glasbo mnogi sprejemajo za svojo: "ker sloni na elementih ljudske glasbe in tudi na elementih godbe na pihala. Vilko je združil pet instrumentov v enkratno kombinacijo, Slavko pa je tisti, ki je kot prvi in glavni avtor melodij."

Od Slavka Avsenika se bo mogoče posloviti jutri, od 9. ure dalje, v domači hiši v Begunjah. Ob 16. uri bo v župnijski cerkvi maša zadušnica, ki jo bo, ob somaševanju domačega župnika Matjaža Ambrožiča in drugih duhovnikov, daroval škof Anton Jamnik. Sveti maši bo sledila žalna slovesnost pred rojstno hišo Avsenikovih.

Pogreb bo potekal z državniškimi častmi, zato bo prisotna tudi častna četa, nagovor pa bo med drugimi imel tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Ob 18. uri bo sledilo slovo od pokojnega Slavka Avsenika na domačem pokopališču.

Posnetek oddaje Melodije s harmoniko, 7. julij 2015.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Marija Burnik (photo: Nataša Ličen) Marija Burnik (photo: Nataša Ličen)

Bog gre z nami tudi na počitnice

Trudim se biti najprej mati, žena, potem pa vse ostalo. Pediatrija, zdravstvo in Bog? Kako združujem to troje? Medicina je poklic, kjer smo obrnjeni k ljudem, skrbimo za ljudi in s tega ...

Ivan Korošec na Taboru Slovencev po svetu (photo: Matjaž Merljak) Ivan Korošec na Taboru Slovencev po svetu (photo: Matjaž Merljak)

Umrl je Ivan Korošec

Na praznik Jezusove spremenitve na gori, v četrtek, 6. avgusta 2015, je umrl Ivan Korošec (1924), eden redkih preživelih iz taborišča Teharje, ki je skupaj z ostalimi begunci je v ...

Klarise (photo: RKC)

Prazničen teden za klarise

Bojevitost za ohranitev najvišjega uboštva in ljubezen do Križanega – to sta vrlini, ki ju pri sv. Klari Asiški, katere god smo objajali v torek, občuduje klarisa s. ...