Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

8. dan: Prišel je čas slovesa

Slovenija | 01.07.2015, 07:30

Zadnji zajtrk v Grand hotelu Neum, pakiranje, oddaja kartic in plačilo morebitnih računov. In spet smo na avtobusih, tokrat na poti domov. Še en del Dalmacije pod Biokovim in v neposredni bližini Makarske nas bo pozdravil hrvaški Lurd. Tako kot smo začeli 13. radijske počitnice pri Mariji, jih tudi končujemo; na poti v Neum smo se priporočili Sinjski Gospe, nazajgrede pa Lurški Mariji v Vepricu. Pred Splitom bomo spet na avtocesti in v večernih urah v Ljubljani, nekoliko pozneje pa na vstopnih postajah posameznih avtobusov.

Radijska razglednica za 1. julij, Vepric pri Makarski

V Srednji Dalmaciji leži tako imenovana Makarska rivijera s središčem v mestu Makarska. V ozadju se dviga gorska veriga Biokovo, del Dinarskega gorstva, ki se ponekod strmo spušča k morju. Najvišji vrh Sveti Jure ima nadmorsko višino 1762 m. in je tretji najvišji vrh na Hrvaškem; je nekoliko odmaknjen in se nahaja severno od Makarske. Kljub temu se na jugozahodni strani strmo spušča do nižin.

Biokovo
Biokovo © Tone Gorjup
V kamnitih apnenčastih stenah in peščenjakih nad obalo je voda v stoletjih izdolbla številne votline, jame in zajede. V ta kraj se je zagledal splitsko-makarski škof Carić, ko je iskal primeren kraj, kjer bi se njegovi verniki lahko zatekali k Lurški Materi Božji.

Vepric - lurška votlina
Vepric - lurška votlina © Tone Gorjup
Leta 1908 si je izbral naravno votlino, ki je s svojo okolico spominjala na lurško votlino pod Pireneji v Franciji. Vanjo so postavili Marijin kip in oltar. Pozneje je tam zrasla kapelica, križev pot in hišo duhovnih vaj. V slednji je kapela, ki jo krasi mozaik p. Marka Ivana Rupnik in njegovih sodelavcev. Slednji so že v času, ko je bil z njimi še kardinal Tomaž Špidlik, radi za nekaj dni obiskali Marijino Lurško središče ter si tam nabrali duhovnih in fizičnih moči. Po besedah p. Marka Rupnika za Glas koncila v Vepricu iščejo harmonijo z Bogom, drug z drugim in lepoto stvarstva, ki jih obdaja. To jih pomirja, osvobaja in polni z novimi močmi.

Vepric - svetišče na prostem
Vepric - svetišče na prostem © Tone Gorjup
Romarji, ki obiskujejo Medžugorje, se na poti tja ali nazaj radi ustavijo v Vepricu- oazi miru in se priporočijo še Lurški Materi Božji s sveto mašo, molitvijo rožnega venca, križevim potom ali samo s tihim osebnim pogovorom z Njo.

Slovenija, Radijski utrip, Radijske počitnice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...