Marjan Bunič
Andrej Novljan
Petra Stopar

8. dan: Prišel je čas slovesa

01.07.2015, 07:30

Zadnji zajtrk v Grand hotelu Neum, pakiranje, oddaja kartic in plačilo morebitnih računov. In spet smo na avtobusih, tokrat na poti domov. Še en del Dalmacije pod Biokovim in v neposredni bližini Makarske nas bo pozdravil hrvaški Lurd. Tako kot smo začeli 13. radijske počitnice pri Mariji, jih tudi končujemo; na poti v Neum smo se priporočili Sinjski Gospe, nazajgrede pa Lurški Mariji v Vepricu. Pred Splitom bomo spet na avtocesti in v večernih urah v Ljubljani, nekoliko pozneje pa na vstopnih postajah posameznih avtobusov.

Radijska razglednica za 1. julij, Vepric pri Makarski

V Srednji Dalmaciji leži tako imenovana Makarska rivijera s središčem v mestu Makarska. V ozadju se dviga gorska veriga Biokovo, del Dinarskega gorstva, ki se ponekod strmo spušča k morju. Najvišji vrh Sveti Jure ima nadmorsko višino 1762 m. in je tretji najvišji vrh na Hrvaškem; je nekoliko odmaknjen in se nahaja severno od Makarske. Kljub temu se na jugozahodni strani strmo spušča do nižin.

Biokovo
Biokovo © Tone Gorjup
V kamnitih apnenčastih stenah in peščenjakih nad obalo je voda v stoletjih izdolbla številne votline, jame in zajede. V ta kraj se je zagledal splitsko-makarski škof Carić, ko je iskal primeren kraj, kjer bi se njegovi verniki lahko zatekali k Lurški Materi Božji.

Vepric - lurška votlina
Vepric - lurška votlina © Tone Gorjup
Leta 1908 si je izbral naravno votlino, ki je s svojo okolico spominjala na lurško votlino pod Pireneji v Franciji. Vanjo so postavili Marijin kip in oltar. Pozneje je tam zrasla kapelica, križev pot in hišo duhovnih vaj. V slednji je kapela, ki jo krasi mozaik p. Marka Ivana Rupnik in njegovih sodelavcev. Slednji so že v času, ko je bil z njimi še kardinal Tomaž Špidlik, radi za nekaj dni obiskali Marijino Lurško središče ter si tam nabrali duhovnih in fizičnih moči. Po besedah p. Marka Rupnika za Glas koncila v Vepricu iščejo harmonijo z Bogom, drug z drugim in lepoto stvarstva, ki jih obdaja. To jih pomirja, osvobaja in polni z novimi močmi.

Vepric - svetišče na prostem
Vepric - svetišče na prostem © Tone Gorjup
Romarji, ki obiskujejo Medžugorje, se na poti tja ali nazaj radi ustavijo v Vepricu- oazi miru in se priporočijo še Lurški Materi Božji s sveto mašo, molitvijo rožnega venca, križevim potom ali samo s tihim osebnim pogovorom z Njo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Radijski utrip , Radijske počitnice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay) Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay)

Gaiser: Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče

Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče, saj je dinamika dogodkov težko predvidljiva, je nove napetosti med Izraelom in Palestino za Radio Ognjišče komentiral geopolitični analitik dr. Laris ...