Blaž Lesnik
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Bazilika v Lurdu (foto: ARO)
Bazilika v Lurdu

K Lurški votlini iz Slovenije več kot 80 bolnikov in njihovih spremljevalcev

12.08.2015, 06:37

Pred skorajšnjim praznikom Marijinega vnebovzetja se je v torek zjutraj iz Slovenije na romanje v Lurd podalo približno 80 bolnikov, invalidov in njihovih spremljevalcev.

Duhovni vodja romanja, kaplan lurške votline in bolniški duhovnik Miro Šlibar, je pred celodnevnim potovanjem s posebej opremljenim vlakom povedal, da je na romanju, ki ga bodo sklenili v ponedeljek, 17. avgusta, približno 30 romarjev, ki v Lurdu potrebujejo invalidski voziček.

U.N.I.T.A.L.S.I. je združenje laikov, ki si prizadeva pomagati bolnikom z izvedbo bolniških romanj v Lurd, Fatimo in drugam. Zveza je bila ustanovljena leta 1903. V goriški sekciji U.N.I.T.A.L.S.I. sodelujejo tudi Slovenci. Pobudo za sodelovanje je dal pokojni msgr. Franc Močnik.

Tema letošnjega romanja je "Lurd, veselje poslanstva". Romajo bolniki, ki bodo gostovali v lurškem sprejemnem središču UNITALSI Salus Infirmorum.

Letos je romarjev Slovencev 82 iz celotne Slovenije in še nekaj iz zamejstva. "V Lurdu imamo Slovenci svojo skupino, skupno sveto mašo in katehezo, molitev križevega pota in ogled mesta. Bivamo skupaj v istem hotelu. Pri skupnih bogoslužjih sodelujemo s pesmijo, molitvijo in svetopisemskimi besedili. Za lažje spremljanje bogoslužja in krajev Slovenci dobijo posebno knjižico z opisi pomembnih mest v Lurdu in izborom pesmi in molitev. Slovenci se bomo prepoznali po majhnem banderu z podobo Brezjanske Marije. Med romarji bo blizu 30 takih, ki bodo v Lurdu potrebovali invalidski voziček, okoli 30 prostovoljcev, 2 zdravnika, 3 medicinske sestre, 3 duhovniki in več zdravih romarjev," je pred romanjem zapisal Šlibar.

Obljubil je, da bodo nesli s seboj v Lurd pred Marijo vso veliko družino Slovencev doma in po svetu in še posebej molili in darovali Mariji vse prošnje, ki ste jih napisali in oddali romarjem. "Na željo našega nadškofa Zoreta, bomo molili »za naše družine, da bi v njih delovala Božja moč in ljubezen, za našo Cerkev, da bi bila zvesta oznanjevalka evangelija, in za ves naš narod, da bi v spoštovanju različnosti gradil edinost v državi, ki nam je zaupana v upravljanje«."

Slovenska maša pri lurški votlini bo v petek, 14. avgusta ob 6.45. Maša narodov pa na praznik Marijinega vnebovzetja v Pijevi baziliki ob 9.30. Obe sveti maši lahko spremljate na internetni povezavi: fr.lourdes-france.org/tv-lourdes/

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša (photo: Cathopic) Sveta maša (photo: Cathopic)

K maši preko spleta ali v cerkev?

Vodja urada za liturgijo kardinal Robert Sarah je v pismu predsednikom škofovskim konferenc zapisal, da prenos svete maše ne more nadomestiti fizične navzočnosti v cerkvi. Kjer zdravstvene razmere ...

Paradižnikova mezga (photo: Pixabay) Paradižnikova mezga (photo: Pixabay)

Sestra Nikolina: Pripravimo paradižnikovo mezgo

Testenine, golaž, pica ... paradižnikovo mezgo potrebujemo na (skoraj) vsakem koraku. Če vam je paradižnik dobro oborodil, si jo lahko pripravite sami. Domačo in brez umetnih konzervansov. Sestra ...