Marjan Bunič
Miha Močnik
Marta Jerebič
Bazilika v Lurdu (foto: ARO)
Bazilika v Lurdu
12.08.2015, 06:37

K Lurški votlini iz Slovenije več kot 80 bolnikov in njihovih spremljevalcev

Pred skorajšnjim praznikom Marijinega vnebovzetja se je v torek zjutraj iz Slovenije na romanje v Lurd podalo približno 80 bolnikov, invalidov in njihovih spremljevalcev.

Duhovni vodja romanja, kaplan lurške votline in bolniški duhovnik Miro Šlibar, je pred celodnevnim potovanjem s posebej opremljenim vlakom povedal, da je na romanju, ki ga bodo sklenili v ponedeljek, 17. avgusta, približno 30 romarjev, ki v Lurdu potrebujejo invalidski voziček.

U.N.I.T.A.L.S.I. je združenje laikov, ki si prizadeva pomagati bolnikom z izvedbo bolniških romanj v Lurd, Fatimo in drugam. Zveza je bila ustanovljena leta 1903. V goriški sekciji U.N.I.T.A.L.S.I. sodelujejo tudi Slovenci. Pobudo za sodelovanje je dal pokojni msgr. Franc Močnik.

Tema letošnjega romanja je "Lurd, veselje poslanstva". Romajo bolniki, ki bodo gostovali v lurškem sprejemnem središču UNITALSI Salus Infirmorum.

Letos je romarjev Slovencev 82 iz celotne Slovenije in še nekaj iz zamejstva. "V Lurdu imamo Slovenci svojo skupino, skupno sveto mašo in katehezo, molitev križevega pota in ogled mesta. Bivamo skupaj v istem hotelu. Pri skupnih bogoslužjih sodelujemo s pesmijo, molitvijo in svetopisemskimi besedili. Za lažje spremljanje bogoslužja in krajev Slovenci dobijo posebno knjižico z opisi pomembnih mest v Lurdu in izborom pesmi in molitev. Slovenci se bomo prepoznali po majhnem banderu z podobo Brezjanske Marije. Med romarji bo blizu 30 takih, ki bodo v Lurdu potrebovali invalidski voziček, okoli 30 prostovoljcev, 2 zdravnika, 3 medicinske sestre, 3 duhovniki in več zdravih romarjev," je pred romanjem zapisal Šlibar.

Obljubil je, da bodo nesli s seboj v Lurd pred Marijo vso veliko družino Slovencev doma in po svetu in še posebej molili in darovali Mariji vse prošnje, ki ste jih napisali in oddali romarjem. "Na željo našega nadškofa Zoreta, bomo molili »za naše družine, da bi v njih delovala Božja moč in ljubezen, za našo Cerkev, da bi bila zvesta oznanjevalka evangelija, in za ves naš narod, da bi v spoštovanju različnosti gradil edinost v državi, ki nam je zaupana v upravljanje«."

Slovenska maša pri lurški votlini bo v petek, 14. avgusta ob 6.45. Maša narodov pa na praznik Marijinega vnebovzetja v Pijevi baziliki ob 9.30. Obe sveti maši lahko spremljate na internetni povezavi: fr.lourdes-france.org/tv-lourdes/

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Marija Burnik (photo: Nataša Ličen) Marija Burnik (photo: Nataša Ličen)

Bog gre z nami tudi na počitnice

Trudim se biti najprej mati, žena, potem pa vse ostalo. Pediatrija, zdravstvo in Bog? Kako združujem to troje? Medicina je poklic, kjer smo obrnjeni k ljudem, skrbimo za ljudi in s tega ...

Ivan Korošec na Taboru Slovencev po svetu (photo: Matjaž Merljak) Ivan Korošec na Taboru Slovencev po svetu (photo: Matjaž Merljak)

Umrl je Ivan Korošec

Na praznik Jezusove spremenitve na gori, v četrtek, 6. avgusta 2015, je umrl Ivan Korošec (1924), eden redkih preživelih iz taborišča Teharje, ki je skupaj z ostalimi begunci je v ...

Klarise (photo: RKC)

Prazničen teden za klarise

Bojevitost za ohranitev najvišjega uboštva in ljubezen do Križanega – to sta vrlini, ki ju pri sv. Klari Asiški, katere god smo objajali v torek, občuduje klarisa s. ...