Marjan Bunič
Matej Kržišnik
Marta Jerebič
Pohod v prelepi naravi (foto: Alenka Veber)
Pohod v prelepi naravi
10.08.2015, 13:57

Papež Frančišek 1. september razglasil za Svetovni dan molitve za skrb stvarstva

Papež Frančišek je po poročanju slovenskega uredništva Radia Vatikan 1. september razglasil za Svetovni dan molitve za skrb stvarstva. Kot je zapisal v pismu kardinaloma Petru Turksonu in Kurtu Kochu hočemo kristjani ponuditi svoj prispevek pri premagovanju ekološke krize, ki jo preživlja človeštvo.

Papež Frančišek je v pismu predsedniku Papeškega sveta za pravičnost in mir kardinalu Petru Turksonu in predsedniku Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani kardinalu Kurtu Kochu najprej poudaril, da je do ideje o Svetovnem dnevu molitve za skrb stvarstva prišel po prispevku, ki ga je ob predstavitvi njegove okrožnice "Laudato si" imel predstavnik pravoslavne Cerkve Ioannis iz Pergama. V pravoslavni Cerkvi je že dlje časa 1. september namenjen molitvi za skrb stvarstva. V pismu je spomnil tudi na patriarha Bartolomeja s katerim delita iste skrbi za prihodnost stvarstva. Obhajanje dneva na isti datum skupaj s pravoslavno Cerkvijo bo po papeževih besedah tudi priložnost pričevanja za vedno večjo občestvenost s pravoslavnimi brati.

"Kot kristjani hočemo ponuditi svoj prispevek pri premagovanju ekološke krize, ki jo preživlja človeštvo," je zapisal Frančišek in v luči okrožnice o okolju spomnil, da nas ekološka kriza vabi k globokemu duhovnemu spreobrnjenju: »Kristjani so poklicani k »ekološki spreobrnitvi, ki omogoči, da vse posledice srečanja z Jezusom privrejo na dan v odnosih s svetom, ki jih obdaja« (ibid. 217)".

"Letni Svetovni dan molitve za skrb stvarstva bo tako za posameznike kot za skupnosti dragocena priložnost za obnovitev osebne privolitve vsakemu lastni poklicanosti varuha stvarstva, za dviganje zahvale Bogu za čudovito Božje delo, ki ga je On zaupal naši skrbi. Prav tako bo mogoče prositi za pomoč pri varovanju stvarstva in za usmiljenje za grehe, ki smo jih storili proti svetu, v katerem živimo," še piše v pismu kardinaloma Turksonu in Kochu sveti oče, ki jima je naložil, da naj s to informacijo seznanita komisije Pravičnost in mir pri škofovskih konferencah, kakor tudi narodne in mednarodne organizacije, ki delujejo na področju ekologije. Obema je tudi naložil, da naj oba dikasterija pripravita ustrezna gradiva, da bo vsakoletno obhajanje resnično močan trenutek molitve, premišljevanja in spreobrnjenja ter da bo ta dan resnično postal znamenje skupne prehojene poti vseh, ki verujejo v Kristusa.

Vir: Radio Vatikan

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Marija Burnik (photo: Nataša Ličen) Marija Burnik (photo: Nataša Ličen)

Bog gre z nami tudi na počitnice

Trudim se biti najprej mati, žena, potem pa vse ostalo. Pediatrija, zdravstvo in Bog? Kako združujem to troje? Medicina je poklic, kjer smo obrnjeni k ljudem, skrbimo za ljudi in s tega ...

Ivan Korošec na Taboru Slovencev po svetu (photo: Matjaž Merljak) Ivan Korošec na Taboru Slovencev po svetu (photo: Matjaž Merljak)

Umrl je Ivan Korošec

Na praznik Jezusove spremenitve na gori, v četrtek, 6. avgusta 2015, je umrl Ivan Korošec (1924), eden redkih preživelih iz taborišča Teharje, ki je skupaj z ostalimi begunci je v ...

Klarise (photo: RKC)

Prazničen teden za klarise

Bojevitost za ohranitev najvišjega uboštva in ljubezen do Križanega – to sta vrlini, ki ju pri sv. Klari Asiški, katere god smo objajali v torek, občuduje klarisa s. ...