Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Praznik Marije Snežne

Slovenija | 05.08.2015, 11:05

Danes obhajamo praznik Marije Snežne. Svete maše že tradicionalno na ta praznik potekajo po vseh gorskih in planinskih kapelah. Posebej slovesno je bilo dopoldne na Veliki Planini, drevi pa se bodo verniki zbrali v podružnični cerkvi Device Marije Snežne Nadavčami, ki letos obhaja svojo 500-letnico. Že včeraj pa je bilo slovesno na Bledu, kjer so se pred današnjim dnevom ustanovitve svoje skupnosti, zbrale hčere Marije Pomočnice.

God Marije Snežne je za redovno skupnost hčera Marije Pomočnice vedno praznik. Na ta dan je bila pred dobrimi 140. leti ustanovljena njihova Družba in ob tem datumu se v mnogih delih sveta obhaja praznik zaobljub. Sestre hčere Marije Pomočnice slovensko-hrvaške province so bile že včeraj zbrane na Bledu. Ob sklepu marijanskih duhovnih vaj, ki jih je vodil škof Marjan Turnšek, sta dve mlajši sestri ponovno izpovedali začasne zaobljube. "V popoldanskem slavju, ki smo ga kot širša provincialna skupnost s prijatelji in znanci obhajali v župnijski cerkvi na Bledu, pa sta bila v ospredju dva poudarka. Med mašno daritvijo, ki jo je vodil salezijanski višji predstojnik Janez Potočnik, smo se najprej Bogu zahvalile za dar poklica hčerke Marije Pomočnice. Veselile smo se letošnjih jubilantk: s. Dragice Devčić iz hrvaškega dela province ob 50-letnici zaobljub ter s. Marije Zabret in s. Mojce Šimenc ob njuni 25-letnici zvestobe poklicu. Drugi poudarek ob prazniku zaobljub pa je bila izročitev nove izdaje knjige Pravil – Konstitucij Družbe hčera Marije Pomočnice. V jubilejnem don Boskovem letu smo želele našemu redovnemu ustanovitelju dati posebno darilo. Tisto, za katerega nam je sam povedal, da ga želi in pričakuje: to je zvestoba Konstitucijam, knjigi naših Pravil, ki nas še danes po vsem svetu vodijo pri nadaljevanju poslanstva don Boskove karizme za rešenje mladih. Sv. Janez Bosko je z ustanovitvijo naše Družbe želel, da bi bile z življenjem in delovanjem z Marijo in kakor Ona: »pomočnice«, predvsem »pomočnice mladim« na poti njihovega življenja," je sporočila s. Damjana Tramnte.

Slovesno na Kredarici in Veliki Planini

Prvo kapelo na Kredarici je leta 1896 zgradil takratni župnik na Dovjem Jakob Aljaž. Leta 1952 so jo neznanci porušili, 40 let pozneje pa je bila namesto nje zgrajena današnja kapela. Zgradili so jo po načrtih arhitekta Jožeta Marinka, 19. avgusta 1992 pa jo je blagoslovil pokojni nadškof Alojzij Šuštar. Kapela Matere Božje na Kredarici se nahaja na 2515 metrih nadmorske višine in predstavlja najvišje ležeče svetišče v Sloveniji.

Na Veliki planini letos obhajajo 27 let odkar je bila kapela Marije Snežne na novo postavljena, leži na višini 1566 m nad morjem.

500 let podružnične cerkve Device Marije Snežne Nadavčami

Na današnji praznik Marije Snežne pa je posebej slovesno tudi v župniji Avče, ki letos obhaja 500-letnico podružnične cerkve Device Marije Snežne Nadavčami, najstarejše Marijine božjepotne cerkve v Soški dolini. Na današnji praznik bo ob 18. uri maševal letošnji novomašnik Blaž Lapanja, v nedeljo ob 10. uri pa koprski škof Jurij Bizjak. Ob tej priložnosti bo škof blagoslovil tudi obnovljeno streho na svetišču.

Praznik Marije Snežne izhaja iz 4. stoletja, časa pontifikata papeža Liberija. 5. avgusta, ko je bila v Rimu huda vročina, je Marija naročila omenjenemu papežu, naj njej v čast sezida cerkev na tistem kraju, ki ga bo zjutraj pokrival sneg. Ponoči pa je po legendi zapadel sneg na rimskem griču Eskvilin.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...