Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Tiskovna konferenca Varuha odnosov v prehranski verigi (foto: ARO)
Tiskovna konferenca Varuha odnosov v prehranski verigi

Inovativnost pri trgovcih nima meja!

| 30.06.2015, 13:06

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, dr. Jože Podgoršek, je zadovoljen z opravljenim delom v prvih štirih mesecih mandata. Čeprav je pri svojem delu zasledil pozitivne prakse največjih trgovskih verig v Sloveniji, pa je naletel tudi na kopico nepoštenih praks.

Dr. Jože Podgoršek, prvi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano v Sloveniji, se je od začetka marca, ko je začel delovati, srečal z vsemi najpomembnejšimi deležniki v verigi preskrbe s hrano, ter se z vodstvom Agencije za varstvo konkurence uskladil tudi o strategiji preprečevanja nepoštenih praks. Pri tem na začetku dajejo prednost dialogu, saj bi po njegovem mnenju lahko z agresivnim pristopom pri odpravljanju nepoštenih praks povzročili širšo škodo, ne samo trgovini ampak tudi dobaviteljem. Če bi namreč neki trgovski verigi zaradi slabih plačilnih praks npr. za vsak neplačan račun izrekli kazen, bi lahko to trgovsko verigo pahnilo v likvidnostne težave, posledično pa zamajalo tudi celotno verigo.

Če na pogovorih dogovorjene obljube ne bodo uresničene, pravi dr. Jože Podgoršek, bo jeseni Agencija za varstvo konkurence prejela prijave o sumih na nepoštene prakse in jih začela po uradni poti preganjati.

Pri svojem delu je namreč naletel na kopico nepoštenih praks, ki se sicer izvajajo po celotni verigi, a so skoncentrirane na enem segmentu - pri velikih trgovcih. "Inovativnost velikih trgovcev včasih preseneča tudi mene," je dejal in dodal, da so za vsakega značilne specifične nepoštene prakse.

Varuh zato dobavitelje v prehranski verigi poziva, naj ga sproti obveščajo o morebitnih nepoštenih praksah, a hkrati želi promovirati tudi pozitivne prakse, ki jih prav tako opaža v slovenskem prostoru. Vsak od treh največjih trgovcev namreč na svoj način podpira domačo slovensko poreklo.

Varuh tudi opaža, da je nekaterim zadružnim sistemom uspelo združiti več pridelovalcev in so tako postali pomemben sogovornik zaenkrat še vedno močnejšim trgovskim verigam.

Pozitivne prakse opaža tudi pri diskontnih trgovcih, ki znajo poslovati z bistveno nižjo maržo kot največji trije trgovci. Ob tem je dodal, da znajo v akcijah tudi največji trije trgovci prodajati z bistveno nižjo maržo, kar je dobro.

Pogovoru z dr. Jožetom Podgorškom boste lahko prisluhnili v nedeljski kmetijski oddaji!

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...