Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Popoldne tako, zvečer drugače

| 23.06.2015, 14:06

Poročali smo že, da je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije s podporo podpisov volilcev maja v Državni zbor vložila pobudo za spremembo Zakona o dohodnini, s katero bi ukinili prag za obvezni vstop v računovodstvo. Vlada, ki je za to področje pripravila svoj zakonodajni predlog, naj bi na včerajšnji seji ocenila, da je veljavna ureditev skladna s strokovnimi usmeritvami in zato ne podpira ukinitve meje 7500 EUR, pri kateri mora kmetija prisilno uvesti računovodstvo. A je minister Židan pozno zvečer to zanikal.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je v Državni zbor skupaj s potrebnimi podpisi podpore maja vložila pobudo za spremembo Zakona o dohodnini. Predlagane spremembe se nanašajo na ukinitev praga za obvezni vstop v računovodstvo in znižanje obdavčitev neposrednih plačil t.i. zelene komponente.

Tudi vlada je pripravila svoj predlog sprememb, v katerem pa ukinitve praga za obvezni vstop v računovodstvo ne podpira, saj meni, da je zdaj veljavna ureditev skladna s strokovnimi usmeritvami mednarodno prakso in načeli davčnega sistema. Tako so vsaj, po včerajšnji dopisni seji vlade, sporočili iz Urada vlade za komuniciranje.

Včeraj pozno zvečer, po končanem koalicijskem uskaljevanju, pa je kmetijski minister Dejan Židan za STA povedal, da so sklenili, da v prihodnje v dohodnini ne bo več prisilne meje, kdaj mora kmetija voditi računovodstvo in se bodo torej lahko kmetije prostovoljno odločale za obdavčitev po katastrskem dohodku ali obdavčitev na podlagi vodenja knjigovodstva.

Dejan Židan
Dejan Židan © Robert Božič

Glede obeh predlogov sprememb zakona o dohodnini pa je Židan mnenja, da jim bo uspelo narediti nekakšen hibrid obeh predlogov, koalicija pa naj bi za torkovo sejo Odbora Državnega zbora za finance in monetarno politiko pripravila tudi ustrezno dopolnilo glede sprememb, povezanih z vodenjem računovodstva na kmetijah. Kmetijski minister Dejan Židanj je prepričan, da bodo tako "naredili še en velik korak k odpravi administrativnih ovir."

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...