Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

FOTO: Nadškof Hočevar: Postanimo klicarji novih Nebes in nove Zemlje

Slovenija | 14.06.2015, 16:11

Pred kapelo Božjega usmiljenja v Kočevskem rogu je bila danes vsakoletna spominska slovesnost za pobite domobrance in ostale žrtve revolucionarnega nasilja. Dogodek sta pripravila župnija Kočevje in Nova slovenska zaveza. Tokratno srečanje ob breznu pod Krenom je bilo posebno, saj zaznamujemo 70-letnico povojnih pobojev. Začelo se je sinoči s sveto mašo, po kateri so mladi pripravili celonočno molitveno bdenje. Dopoldansko bogoslužje, ki smo ga prenašali na Radiu Ognjišče, je vodil beograjski nadškof metropolit Stanislav Hočevar.

Po mnenju nadškofa Hočevarja ima današnja spominska slovesnost moč notranjega spreminjanja in duhovne preobrazbe. Lahko da nov obraz, ki bo vabil v proces rasti in upanja. "Obhajajoč skrivnost evharistije v Kočevskem Rogu se zavedamo, da smo po Božjem daru postavljeni na začetek novega sveta in nove zgodovine, novih ljudi in novih časov." Zbrane ob grobišču pod Krenom in vse, ki so bogoslužju prisluhnili prek radijskih sprejemnikov, je povabil, naj prebudimo v sebi moč vere in upanja, da je v Gospodu vse mogoče, ter si iskreno zaželimo, da ne bi bili več sužnji preteklosti in sedanjosti, ampak klicarji novih Nebes in nove Zemlje. "S svojim življenjem in svojo zgodovino lahko pokažemo, da se zavedamo, da obstaja skrivnost, ki jo imenujmo Bog, in da to veliko skrivnost življenja, postavodajalstva in zakonodajalstva poznavamo in sprejemamo." To, tako nadškof Hočevar, od nas zahteva tudi resnicoljubnost.

Več tisoč vernikov ob grobišču pod Krenom
Več tisoč vernikov ob grobišču pod Krenom © ARO

Veliko zgodovinsko tragiko čuti, ker so ljudje, ki ne priznavajo daru Očetovstva, ki nam ga daje Bog, ter so prepričani, da so izključno oni gospodarji življenja in krojači zgodovine. "Tisti, ki ne sprejemajo in ne priznavajo daru Očetovstva, se znajdejo v izkušnji golote, začnejo se skrivati, bežati, izogibati ter krivdo in odgovornost prenašati na druge." Nadškof Hočevar je prepričan, da kdor okuša lastno goloto, okuša tudi osamljenost in izoliranost ter zato sega po boju. Takrat zakraljujejo zakon močnejšega, zakon rivalstva in zakon ubijanja. "Kdor ne sprejema Očeta, skrivnosti življenja, ki izvira iz Boga, nujno želi urejati svet po svoji podobi. Taki so danes ljudje samozadostnosti, ki ne prenesejo svetosti življenja, svetosti družine, ki je odsev presvete Trojice."

A neskončno usmiljeni Bog ostaja na strani vseh, kar je po besedah nadškofa Hočevarja pokazal, ko je na Zemljo poslal svojega Sina, da bi slehernega od nas naredil za novega človeka. "Samo On lahko odvzame našo preteklost in nam, da pravo novost, pravo prihodnost."

Nadškof Hočevar je ob tem spomnil na obhajanje svetega leta Božjega usmiljenja in poudaril, da nova evangelizacija ne sme biti le fraza, ampak globalni zasuk binkoštne narave vse človeške družine. Opozoril je, da je življenje Božji dar, mi nismo njegovi ustvarjalci. "Zato ne moremo barantati z življenjem," je dodal. A smo Božji sodelavci, zato naj današnja spominska slovesnost obrodi sadove, da ne bo več ločevanja in izključevanja.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...