Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Pričakovanja pred papeževim obiskom v Bosni in Hercegovini

Svet | 05.06.2015, 05:07

Glasnik miru je besedna zveza, ki smo jo v zadnjih dneh večkrat omenili v povezavi s papežem Frančiškom ter njegovim jutrišnjim obiskom Bosne in Hercegovine. Da želi prebivalcem te države prinesti mir ter jim podariti svoje spoštovanje in prijateljstvo, je izrekel sveti oče v videosporočilu pred tem apostolskim potovanjem. Da prinaša sporočilo miru, sta poudarila tudi sarajevski nadškof, kardinal Vinko Puljić ter član predsedstva Bosne in Hercegovine Dragan Čović.

Geslo obiska papeža Frančiška v Bosni in Hercegovini je Mir z vami. Na to je sveti oče spomnil v videosporočilu. “Med vas prihajam z Božjo pomočjo, da katoličane utrdim v veri, da izkažem podporo ekumenskemu in medverskemu dialogu ter predvsem zato, da vas opogumim za mirno sožitje.” Kot je dodal, želi vsakemu posamezniku, družini in skupnosti oznaniti Božje usmiljenje, nežnost in ljubezen. “Dragi bratje in sestre v Bosni in Hercegovini, vsem vam prinašam svojo ljubezen in močno duhovno bližino. Vas katoličane pa opogumljam, da bi bili skupaj z vašimi someščani pričevalci vere in Božje ljubezni. Tako boste prispevali h gradnji družbe, ki se je napotila proti miru v sožitju in medsebojnem sodelovanju.”

Kardinal Puljić upa, da bo sporočilo miru, ki ga prinaša papež Frančišek, vodilo za nadaljnje delo na tem področju. “Mi, ki živimo tukaj, moramo graditi mir v enkopravnosti prek dialoga.” Veseli se obiska svetega očeta z verniki Bosne in Hercegovine ter bližnjih držav. Prepričan je, da bodo v svet poslali sporočilo, da želijo skupaj z njim graditi boljšo prihodnost in življenje.

“Verjamem, da je papeževo sporočilo Mir z vami, ki je tudi geslo njegovega obiska v Bosni in Hercegovini, globoko ukoreninjeno v vsakem od nas, ter da bomo z odprtimi srci sprejeli in podprli prizadevanja papeža Frančiška, da v naši družbi še okrepi gradnjo univerzalnih vrednot: mir, spoštovanje, strpnost in medverski dialog,” pa je dejal Čović. Prepričan je, da bo obisk svetega očeta v državi na široko odprl vrata boljši skupni prihodnosti.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.