Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Za kakovost lesa bistvena nega

Kmetijstvo | 25.05.2015, 12:17

Začel se je letošnji Teden gozdov, ki poteka pod naslovom Negujmo slovenske gozdove. Zavod za gozdove Slovenije želi s tem poudariti pomen nege gozdnih sestojev kot osnovnega orodja za nadaljnjo sanacijo po žledu in zagotavljanje kakovostnega razvoja gozdov.

Slovenija velja za eno najbolj gozdnatih dežel, saj na vsakega prebivalca pride po 0,6 hektarja gozdne površine, kar je največ med vsemi sosednjimi državami. Več kot 75 odstotkov gozdov je v zasebni lasti, 22 odstotkov gozdov je v lasti države, 3 odstotke pa je v lasti občin. Medtem ko večje in strnjene gozdne posesti državnih gozdov omogočajo lažje in ekonomičnejše gospodarjenje, pa je zasebna gozdna posest razdrobljena med približno 461.000 lastnikov. Ta razdrobljenost je po mnenju gozdarjev velikokrat razlog za manj optimalno izrabo lesa in tudi otežuje strokovno delo.

Zavod za gozdove Slovenije ob letošnjem Tednu gozdov opozarja, da je ustrezna nega gozda še posebej pomembna pri sanaciji gozdov, ki jih je poškodoval lanski žledolom, zato da se zagotovi ustrezna rast in razvoj vsakega gozdnega sestoja, ki ga želijo lastniki vzgojiti v kakovosten, donosen, stabilen in zdrav gozd.

Obnova gozda, bodisi s sajenjem sadik gozdnega drevja ali po naravni poti je po njihovem mnenju zgolj prva faza razvoja gozda. Obnovi mora slediti nega, ki obsega celo vrsto ukrepov od nege mladega gozda, kjer imajo posebno mesto ukrepi, ki mladim drevesom omogočajo preživetje in razvoj, sledi pa uravnavanje drevesne sestave, redčenje v malo starejših in odraslih sestojih, pa tudi priprava zrelih sestojev na obnovo, s katero sklenejo življenjski cikel gozda in ga pripravijo na novo poglavje njegovega razvoja.

Gozdarji ob letošnjem Tednu gozdov še dodajajo, da se bo večina poškodovanih gozdov obnovila po naravni poti in je ta obnova že v teku. Obnova s sajenjem sadik pa poteka in se bo še nadlajevala na površinah, kjer naravna obnova ni možna. Takih površin naj bi bilo približno 900 hektarjev od 14.000 hektarjev gozda, ki je bil poškodovan v lanski ujmi.

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...