Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Papež Frančišek sprejel kubanskega predsednika Raula Castra

Svet | 10.05.2015, 15:58

Papež Frančišek je dopoldne sprejel kubanskega predsednika Raula Castra. Srečanje, ki je bilo "strogo zasebne narave", je trajalo sabo uro. Castro je po pogovorih dejal, da se je svetemu očetu zahvalil "za njegov prispevek pri zbliževanju odnosov med Kubo in ZDA".

To je potrdil tudi tiskovni predstavnik Svetega sedeža, p. Federico Lombardi in dodal, da po besedah Castra kubansko ljudstvo željno pričakuje septembrski obisk svetega očeta na Kubi. Kot je znano, je papež Frančišek odigral pomembno vlogo pri tajnih pogajanjih med Havano in Washingtonom, ki so decembra lani pripeljala do presenetljive napovedi obnovitve diplomatskih odnosov med državama po več kot 50 letih napetosti in ameriške blokade otoka.

Na novinarski konferenci, ki jo je imel kubanski predsednik po srečanju z italijanskim predsednikom vlade Matteom Renziem, je Raul Castro dejal: "Če bo papež še naprej tako govoril, se bom tudi jaz vrnil v katoliško Cerkev." Glede obiska svetega očeta na Kubi pa je predsednik dejal, da se bo tudi on udeležil vseh maš, ki jih bo papež Frančišek daroval na otoku.

Sveti sedež je potrdil, da je papež osebno posredoval med stranema, v Vatikanu pa so oktobra lani gostili pogajalski delegaciji obeh držav. Papež Frančišek bo sicer septembra obiskal Kubo in takoj zatem še ZDA, kjer ga pričakujejo 23. septembra. Datum prihoda na Kubo zaenkrat še ni določen.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...