Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Zgodovinarka Griesser Pečar: Pri 9. maju gre za potvarjanje zgodovine

Slovenija | 07.05.2015, 17:02

Pred tako imenovanim dnevom zmage, 9. majem, so se slovesnosti začele v naši prestolnici. Uvod v sobotno dogajanje sta bili današnja proslava na Orlah in pohod ob žici na katerega so se najprej odpravili otroci. Zgodovinarka dr. Tamara Griesser Pečar je v pogovoru za naš radio dejala, da gre pri slavljenju devetega maja za potvarjanje zgodovinskih dejstev.

Potvarjanju zgodovine smo po besedah zgodovinarke priča že ves čas. "Želijo nas prepričati, da se je narodnoosvobodilna borba borila za samostojno Slovenijo. To je potvarjanje zgodovine." Poudarila je, da je bilo dobro, da je nacistični režim propadel in da je bilo s tem konec vojne, "ampak samo del Evrope je bil resnično osvobojen, tisti del pa, ki je samo zamenjal totalitarni režim, namreč nacionalsocialistični v komunistični, pa ne more govoriti o tem, da so bili osvobojeni".

Na vprašanje ali bomo v prihodnjih dneh slišali še veliko potvarjanj zgodovine, je odgovorila pritrdilno. "Prav gotovo. Saj mi imamo še 27. april kot praznik, pa ne vemo kaj takrat praznujemo. Takrat ni bilo ne upora proti okupatorju in ne osvobodilne fronte. In takih potvarjanj je nešteto."

Znova je poudarila, da bi morali preprečiti uporabo nekdanjih komunističnih simbolov. "Mi bi morali prepovedati totalitarne simbole. Tako kot kljukasti križ, bi morali tudi tukaj poseči, pa vidimo, da se trenutno obračamo nazaj. Nismo imeli lustracije v Sloveniji in isti ljudje, ki so bili nosilci prejšnjega režima, so ostali na svojih položajih. V politiki, na sodiščih in univerzah, namesto, da bi se umaknili in prepustili mesto neobremenjenim ljudem. To se je dogajalo že takoj leta 1991. Nekateri so se seveda medtem umrli ampak njihovi somišljeniki so še vedno tu."

Slovenija, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...