Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež Frančišek: Švicarski gardist sledi Jezusu in ljubi Cerkev

Cerkev po svetu | 05.05.2015, 18:11

V Vatikanu bodo jutri slovesno zaprisegli novi člani švicarske garde. 32 rekrutov je skupaj z njihovimi družinami včeraj sprejel papež Frančišek. V nagovoru je dejal, da je prijateljstvo med švicarskimi gardisti in papežem posebno, saj je utemeljeno na Kristusovi ljubezni, ki je pripravljena dati življenje za svoje prijatelje.

Papež Frančišek je zbranim gardistom spregovoril o svetem Ignaciju Lojolskem, ki je bil kot mladenič vojak. V svojih Duhovnih vajah govori o klicu Kralja, torej Kristusa, ki želi zgraditi svoje kraljestvo in za to izbere svoje sodelavce. „Kristus je resnični Kralj. On sam hodi spredaj, njegovi prijatelji pa mu sledijo. Kristusov vojak je soudeležen v življenju svojega Gospoda. In to je tudi klic, ki se nanaša na švicarske gardiste: prevzeti Kristusove skrbi, biti njegovi tovariši“. Tako se bodo dan za dnem učili 'čutiti' s Kristusom in Cerkvijo. „Švicarski gardist je oseba, ki si prizadeva slediti Gospodu Jezusu in ki na poseben način ljubi Cerkev, je kristjan s pristno vero“.

Vse to lahko švicarski gardisti živijo zahvaljujoč zakramentom Cerkve, je pripomnil papež in izpostavil redno sodelovanje pri svetih mašah, redno pristopanje k spovedi in vsakodnevno branje evangelija. „Kar pravim vsem, pravim tudi vam, vedno imejte pri roki majhen evangelij, da ga boste lahko brali, ko boste imeli kakšen miren trenutek." Prav tako vam bo v pomoč osebna molitev, predvsem rožni venec med častnimi stražami. Pomagalo vam bo tudi služenje revnim, bolnim in vsem, ki potrebujejo dobro besedo.

Ko bodo srečevali ljudi, romarje bodo tako s svojo prijaznostjo in usposobljenostjo posredovali to največjo ljubezen, ki izvira iz prijateljstva s Kristusom. „Dejansko ste vi, švicarski gardisti 'manifest' Svetega sedeža. Za to se vam zahvaljujem in vas opogumljam," je zatrdil papež Frančišek. Ob koncu je še spregovoril o njihovem napornem delu, jih prosil za molitve in jim zagotovil, da tudi on moli zanje.

Novi člani švicarske garde vsako leto zaprisežejo 6. maja, ko se spomnijo 147 švicarskih vojakov, ki so izgubili življenje, medtem ko so med plenjenjem Rima leta 1527 branili papeža Klemna VII. Kardinal Pietro Parolin bo jutri ob 7. uri zjutraj daroval sveto mašo v baziliki svetega Petra. Popoldne ob 17.00 pa bo na dvorišču svetega Damaza 32 rekrutov slovesno zapriseglo v navzočnosti papeževega predstavnika, Angela Becciua, podtajnika za odnose z državami.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...