Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Vodstvo KGZS (foto: Marjan Papež)
Vodstvo KGZS

Kmetje se ne izogibajo plačevanju davkov!

Kmetijstvo | 04.05.2015, 13:10

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije te dni nadaljujejo zbiranje podpisov volilcev za spremembo Zakona o dohodnini, s katerim bi se ukinil prag za obvezni vstop kmetij v vodenje knjigovodstva, in spremembo Zakona o Skladu kmetijskih zemljišč, s katerim bi kmetje dobili več besede pri odločanju o poslovanju z zemljišči sklada.

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije vse kmete, njihove družinske člane in ostale državljane z volilno pravico pozivajo, da gredo na upravne enote in tam pred uradno osebo podpišejo oba obrazca za spremembo zakona, ter ju podpisana pošljejo na zbornični urad ali oddajo pri svojih kmetijskih svetovalcih. S spremembo zakona o dohodnini bi namreč dosegli, da kmetije, ki presežejo 7.500 EUR katastrskega dohodka, ne bi bile več prisiljene v vodenje knjigovodstva, ampak bi davke še naprej lahko poravnale na podlagi uveljavljene pavšalne obdavčitve, kar bi pomenilo veliko "papirno" razbremenitev kmetijstva.

Kmete pri taki rešitvi podpira tudi minister Dejan Židan, ki pravi, da je podobno pobudo na finančno ministrstvo naslovilo tudi kmetijsko ministrstvo:

"Nam sta zlasti pomembni dve stvari. Prva, da ukinemo mejo, kdaj se začne na kmetiji knjigovodstvo, torej naj meja ne bo prisilna ampak prostovoljna obdavčitev kmetij. Drugo pa je, da se iz dohodnine izvzame tista plačila, ki imajo okoljski učinek, podobno kot smo naredili s KOPOP plačili in plačili za ekološko kmetijstvo... tako da pobuda ima podporo mene ima podporo kmetijskega ministrstva, zdaj pa jo morajo podpreti tudi poslanke in poslanci."

Minister Dejan Židan tudi opozarja, da ta pobuda nikakor ne pomeni, da kmetijstvo ne bi plačevalo davkov. "Tudi kmetija, ki ne vodi knjigovodstva plačuje davke preko pavšala, preko t.i. Katastrskega dohodka. Gre samo za to, kateri sistem bo izbrala."

Obrazce za spremembo obeh zakonov najdete na spletni strani Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, pa tudi na sedežih vseh kmetijsko gozdarskih zavodov po Sloveniji.

Več informacij in vsi obrazci so vam na voljo na tej strani!

Kmetijstvo
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...