Blaž LesnikBlaž Lesnik
Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Ana Ogorelec (foto: Andrej Jerman)
Ana Ogorelec

Deževniki so lahko nadloga

Kmetijstvo | 14.04.2015, 11:26

Kmetje pa tudi vrtičkarji se trudijo, da bi zemljo obdelovali in gnojili tako, da bi v njej bilo čim več življenja. Prisotnost velikega števila deževnikov v zemlji je sinonim za pravilno obdelavo. V oddaji Veselje in zdravje z našega vrta, ki ji ob 17.00 lahko prisluhnete vsak drugi ponedeljek v mesecu, pa se je presenetljivo pokazalo, da ima kar precej ljudi težave s deževniki. A smo jih tudi rešili.

V tokratni oddaji smo gostili Ano Ogorelec, specialistko za pridelavo vrtnin na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ljubljana. Našim poslušalkam in poslušalcem je svetovala o pravilni izvedbi trenutno najbolj aktualnih opravil v vrtovih. Posebej je poudarila, da je hitenje s saditvijo plodovk na prosto napaka, saj so te vrtnine letos marsikateremu propadle tudi v rastlinjakih.

Ana Ogorelec je spregovorila o tem, kako prepoznamo dobro sadiko in opozorila, da je pri sadikah zelenjave zelo pomembno, da imajo dobro razvite korenine. Le take bodo namreč dobro prenašale presajanja in kasneje tudi odlično uspevale. Svetovala je tudi o pridelavi boba, ter pozvala vrtičkarje, da poiščejo stare slovenske sorte, ki so znane po tem, da imajo manjše stroke vendar so bogate z zrnjem. Prav tako je svetovala, da grah za pridelavo svežega zrnja sejemo na vrtove večkrat s časovnim zamikom, kar nam bo omogočilo da bomo v zgodnjem poletju imeli vedno na voljo dovolj teh sladkih plodov, ki jim imajo radi tudi otroci.

Kako pretentati deževnike?

Poslušalka Jožica, ki nas je prva poklicala, je potarnala, da ima v svojem vrtu veliko velikih deževnikov, ki ji nagajajo. Vsa čebulček, ki ga posadi, ji namreč čez noč spravijo na površje zemlje. Sodeč po klicih naših poslušalk in poslušalcev, ki so sledili, so se s takimi težavami srečali že mnogi, ki imajo v vrtu polno deževnikom. Ena od poslušalk je svetovala, da se čebulček posadi globlje, vsaj 10 cm globoko in se ogne tem težavam. Spet druga poslušalka pa je povedala, da po gredici, kjer je posadila čebulček, potrosi na kratko zrezano travo, ki je deževnikom zelo všeč in imajo z njo veliko opravka in pustijo čebulček pri miru.

 

Rešitev smo torej našli, če pa vas zanimajo odgovori odlične strokovnjakinje, kako rešiti še druge težave pri vrtnarjenju, pa prisluhnite oddaji v posnetku.

Kmetijstvo
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  ) Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  )

Stres, potrtost, nemoč... ADIJO!

Kako se izkopati iz slabega razpoloženja, iz tesnobe ali stresa? Nasvet izkušene terapevtke je: »Pomagajte si s telesom!« Nevrologinja, doktorica Claudia Croos Müller je razvila metodo iz telesa v ...