Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

VIDEO: Križev pot za žrtve pobojev

Slovenija | 03.04.2015, 08:40

Ob grozljivem razkritju povojnega množičnega grobišča v rudniških jaških v Hudi Jami pri Laškem je bila 29. marca 2009 v župnijski cerkvi sv. Martina v Laškem spravna slovesnost za žrtve teh pobojev. Ob tej priložnosti je nastal križev pot za žrtve pobojev, ki ga je napisal Jože Kužnik.

Namen tega križevega pota in njegovo temeljno sporočilo je, da ne bi pozabili na veliko tragiko naše polpretekle zgodovine, in da bi molili za vse, ki so bili v to vpleteni. Knjižica križevega pota, ki je izšla pri založbi Družina je opremljena s slikami križevega pota, ki ga je Tone Kralj naslikal za župnijo Podgraje. Slikar v njem prikazuje nasilje fašistov nad slovenskim prebivalstvom.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...