Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Cerkev Marije, Kraljice miru, v rimski župniji v Ostiji (foto: RV)
Cerkev Marije, Kraljice miru, v rimski župniji v Ostiji

Papež popoldne v rimski župniji v Ostiji

Svet | 03.05.2015, 06:30

Papež Frančišek bo popoldne obiskal rimsko župnijo v Ostiji. Stara je skoraj devetdeset let in danes šteje dobrih dvajset tisoč vernikov. Ob 16. uri ga bodo pred cerkvijo, posvečeno Mariji, Kraljici miru, sprejeli vikar rimske škofije, pomožna škofa in tamkajšnji župnik. Sveti oče se bo nato srečal z različnimi župnijskimi skupinami, spovedoval in daroval sveto mašo.

"Od papeža pričakujemo spodbudo k opravljanju dobrega, a tudi k pričevanju o lepoti evangelija. Navdušenje je otipljivo, kajti prepričani smo, da bo Frančišek nagovoril srce vsakega od nas," je povedal Ludovico Barbangeli, ki je že deset let župnik v Ostiji. Povedal je,da se bo papež Frančišek srečal s katehisti, birmanci, prvoobhajanci in mladino. Prav slednjih je po Barbangelijevih besedah v Ostiji veliko. "Imajo različne prošnje, mi pa jim skušamo priti naproti."

Velik poudarek namenjajo pripravi na krst, saj jih imajo vsako leto več kot dvesto. Veliko je tudi prvoobhajancev, iz leta v leto se povečuje število odraslih, ki prejmejo zakrament birme.

Na območju župnije deluje Karitas, ki se povezuje z Združenjem svetega Vincencija Pallottija. Veliko pomoči prejmejo družine v stiski. V župniji delujejo tudi številna ostala cerkvena gibanja in združenja: Neokatehumenska pot, skupina za ostarele osebe, karizmatična skupina, člani Apostolata molitve, Katoliška akcija in skavti. "V pluralnosti je trud usmerjen v edinost," je poudaril župnik.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...