Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Mediji (foto: Izidor Šček)
Mediji

V ZNP ob dnevu svobode medijev o pomenu pluralnosti

Slovenija | 03.05.2015, 10:00

3. maj je svetovni dan svobode medijev. Tokrat se Združeni narodi še posebej zavzemajo za boljše poročanje, enakost spolov in varnost medijev v digitalni dobi. V našem Združenju novinarjev in publicistov ob tem dnevu poudarjajo pomen pluralnosti medijev.

"Svetovni dan svobode medijev je posvečen svetovnonazorski različnosti, o kateri morajo poročati tudi mediji," so zapisali. Ob tem so spomnili, da lahko na uradnih plakatih tega dne opazimo mikrofone v pisanih barvah v obliki cvetličnega šopka. V Bruslju je novinarska zveza izdelala plakat v modri in rdeči barvi, s katerima posebej v ZDA označujejo dva politična tabora. V združenju ugotavljajo, da imamo v Sloveniji v časopisju samo rdeče črke in da je modrih le za vzorec. "To dokazujejo mnoge študije, ki s številkami dokazujejo izjemno prevlado idej levega in levosredinskega svetovnega nazora v slovenskih medijih," opozarjajo.

Da je pri nas nepluralnost medijev velik problem, združenje ugotavlja tudi v letnem poročilu, a dodaja, da o tem večina medijev sploh ni poročala. "Med mediji v veliki večini še vedno prevladujejo mediji z levim svetovnonazorskim prepričanjem, kar je še posebej problematično v Sloveniji, kjer so na oblasti večinoma leve vlade. Te so tako brez ustreznega medijskega nadzora. Provladni so tudi vsi resni dnevni splošno informativni tiskani mediji, večina splošno informativnih medijskih portalov, radijev in televizij." Kot še dodajajo v združenju, so slovenski mediji zaradi nepluralnosti in vsiljevanja enega mnenja cokla političnega in gospodarskega razvoja države.

Vir: ZNP

Slovenija, Svet
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...