Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež po opoldanskem nagovoru pozdravil romarje iz Litije

Slovenija | 03.05.2015, 13:25

Današnjemu papeževemu opoldanskemu nagovoru je na trgu pred vatikansko baziliko prisluhnilo toliko ljudi, da je sveti oče dejal, da jih je preveč. In nato po kratkem premoru nadaljeval: Da bi lahko pozdravil vsako skupino posebej. Kljub temu je ob bližnjem dnevu otrok, žrtev nasilja, papež Frančišek posebno pozornost namenil združenju Meter, ki se bori proti nasilju nad otroki. Hkrati je vse ljudi spodbudil k zaščiti in varovanju vsake človeške osebe, predvsem najmlajših. Slovenski udeleženci današnjega opoldanskega srečanja s svetim očetom so posebej veselo vzkliknili, ko so iz njegovih ust zaslišali pozdrav za romarje iz Litije. Papež Frančišek je v opoldanskem nagovoru približal globljo vsebino Jezusove prilike o trti in mladikah, ki smo jo danes slišali pri sveti maši.

Prilika govori o povezanosti med Jezusom in njegovimi učenci tudi potem, ko Jezusa fizično ne bo več med njimi. On je trta, in skozi njega priteka do vsake mladike življenjski sok, ki je Božja ljubezen, ki je Sveti Duh (prim. Jn 15, 4-5). Kot mladike nimajo življenja same v sebi, tako je tudi s kristjani. Ko smo bili s krstom vcepljeni v Kristusa, smo od njega zastonj prejeli dar novega življenja in po Cerkvi ostajamo z njim v življenjski povezanosti. Potrebno pa je, da ostajamo zvesti krstu in rastemo v globoki povezanosti z Gospodom v molitvi, s poslušanjem in poslušnostjo njegovi Besedi, s prejemanjem zakramentov, zlasti evharistije in pokore. "Če je nekdo notranje povezan z Jezusom, uživa darove, sadove Svetega Duha, ki so - po besedah svetega Pavla - ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blágost, dobrotljivost, zvestoba, krotkost, samoobvladanje. (Gal 5,22-23). Kot pravi kristjan zato človek deluje blagodejno tako na bližnje kot na širšo družbo. Iz navedenih drž se namreč prepozna, da je nekdo kristjan, podobno kot iz sadov prepoznamo drevo," je dejal sveti oče. Nato je opisal lepoto sadov te globoke povezanosti z Jezusom. "Sadovi te globoke povezanosti z Jezusom so čudoviti: milost Duha preobrazi vso osebo: dušo, razum, voljo, čustva in tudi telo, saj smo enota duha in telesa. Prejmemo nov način bivanja; Kristusovo življenje postano naše: zmoremo razmišljati kot On, delovati kot On, svet in svari videti z Jezusovimi očmi. Posledica tega je, da zmoremo z njegovim srcem ljubiti svoje brate in sestre vse od najbolj revnih in trpečih in tako v svet vnašati sadove dobrote, ljubezni in miru."

Ob koncu opoldanskega nagovora je papež Frančišek znova zatrdil, da je vsakdo med nami mladika edine trte; in vsi skupaj smo poklicani prinašati sadove življenja te skupne pripadnosti Kristusu in Cerkvi. Povabil je, naj se izročimo priprošnji Device Marije, da bom lahko v Cerkvi žive mladike in bomo skladno pričevali svojo vero v zavesti, da smo vsi deležni istega odrešenjskega poslanstva Jezusa Kristusa.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...