Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Expo 2015 (foto: Radio Vatikan)
Expo 2015

V Milanu se začenja Expo, na razstavi tudi Slovenija

Slovenija | 01.05.2015, 00:30

V Milanu bo svoja vrata odprla svetovna razstava Expo. Trajala bo do konca oktobra. Osredotočena bo na rešitve za pridelavo zdrave in varne hrane za več kot sedem milijard ljudi na našem planetu. Organizatorji pričakujejo, da bo največji promocijski dogodek, ki poteka vsakih pet let, obiskalo 20 milijonov ljudi. Ustavili se bodo lahko tudi v slovenskem paviljonu, saj je naša država med več kot 140-imi, ki se bodo predstavile.

Po besedah našega ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška bo Slovenija na Expu svetu predstavila gospodarstvo, turizem in kulturo, hkrati bo skušala izboljšati prepoznavnost. Verjame, da bo to storila z odliko, zato bo, kot je dodal, skrbela ekipa profesionalcev, v kateri je tudi strokovnjak za gospodarsko diplomacijo z ministrstva za zunanje zadeve. Pomagal bo predvsem pri komunikaciji naših podjetij z različnimi partnerji. Verjame, da bodo tista, ki so sposobna in tržno usmerjena, priložnosti, ki se bodo ponudile, znala prepoznati in izkoristiti. "Težave imajo tisti, ki se šele odločajo, ali bodo še naprej doma ali bodo pokukali prek meja in se poskušali internacionalizirati vsaj v prodajnem smislu."

Slovenija se je odločila za predstavitev z lesenim paviljonom, ki simbolizira naše naravne zmožnosti. Na razstavnem prostoru so sosede Italija, Švica, Avstrija in Nemčija. V primerjavi z njihovimi stroški je Slovenija še vedno najracionalnejša, našo državo bo celotna predstavitev stala pet milijonov evrov. V času priprav na Expo je bilo slišati mnenja, da bi morala Slovenija sofinancirati nastope podjetij in regij. Počivalšek je poudaril, da te možnosti njegovo ministrstvo nima. 2Potrudili smo se in dali vsem zainteresiranim možnost sodelovanja pod maksimalno ugodnimi pogoji. To pomeni, da jim je paviljon na razpolago in jim zato ni treba plačevati dodatnih stroškov." Država tako nudi streho in na nek način globalno zaščito podjetnikom, da promovirajo svojo panogo. Enako velja za regije.

Počivalšek je opozoril, da od prvega stika do konkretnega posla vselej mine precej časa, a treba je biti potrpežljiv, treba je delati postopne korake. A bolj kot si dejaven, tako Počivalšek, več je možnosti za uspeh.

Slovenija, Politika
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...