Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

VIDEO: Na Shodu zmage upanja, pravice in resnice pozivi k odstopom odgovornih v pravosodju

Slovenija | 24.04.2015, 21:55

Četrtkova odločitev ustavnega sodišča, da razveljavi obsodilne sodbe v zadevi Patria, je danes pred ljubljansko sodno palačo privabila okoli 1500 podpornikov Janeza Janše, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča. Na shodu, ki ga je pripravil Odbor 2014, je bilo slišati zahteve po odstopu odgovornih v pravosodju, ki pa potrebe po tem ne vidijo.

Zbrana množica pred vrhovnim sodiščem je z vzkliki in transparenti danes pozdravila zdaj že nekdanje obsojene v zadevi Patria - predsednika SDS Janšo, upokojenega brigadirja Krkoviča in prokurista Rotisa Črnkoviča.

Janša je v nagovoru zbranim ocenil, da je proces Patria "razgalil vso bedo" slovenskih sodišč. Kot je dejal, so zaradi procesa on, njegova družina, soobsojena, SDS in država utrpeli "veliko škodo, ki je nepovratna". Z razveljavitvijo sodbe po Janševi oceni zadeva tudi še ni končana. "Danes slavimo zmago v bitki, vendar bo pot še dolga," je dejal.

Če smo dve leti poslušali, da je treba sodišča spoštovati, danes slišimo odkrito polemiko med sodišči in vidimo, da se sodišča niti med sabo ne spoštujejo, je dejal. "Danes vrhovi okrajnega in vrhovnega sodišča polemizirajo z ustavnim sodiščem in skušajo prikazati neko vsebino v odločbi, ki je ni," je med drugim izpostavil.

Prepričan je sicer, da do ponovnega sojenja ne bo prišlo, saj je lahko vsa strokovna javnost po sedmih letih v odločbi ustavnega sodišča prebrala, za kakšno farso pravzaprav gre.

Krkovič je odločitev ustavnih sodnikov pozdravil. Kot je dejal, je še pred odločitvijo mislil, da je vlak ušel in da se bo morala Slovenija "blamirati pred Evropo". "Na srečo pa je ustavno sodišče ta vlak ustavilo in opralo obličje Slovenije," je dejal.

Prepričan je, da je bila obsodilna sodba sprejeta "na komando z vrha", kar da naj bi predsednik senata na Višjem sodišču v Ljubljani, ki je potrdil sodbo v zadevi Patria, dejal nekomu, čigar imena ni razkril. Ob tem se je vprašal, ali je to sodstvo.

"Nikoli ne bom pozabil sojenja poštenega Slovenca," pa je dejal Črnkovič. Ob tem je poudaril, da je posel s patrijami dobil s pošteno ponudbo na razpisu, a so ga nato preganjali tisti, ki jim je vzel posel.

"Cilj je uničiti Janeza Janšo," je prepričan, pri tem pa cena ni važna, četudi pomeni uničenje Črnkoviča in njegove žene ter podjetja Rotis.

Zbrani so s transparenti in vzkliki pozvali k odstopu odgovornih v pravosodju, med drugim predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše. Da je Maslešin odstop neizbežen, je v izjavi za javnost ocenil tudi nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic.

Odbor je sicer na današnji skupščini sklenil, da bo nadaljeval z rednimi tedenskimi shodi pred sodiščem. Člani namreč ugotavljajo, da tretji cilj odbora, to je demokratizacija države, še ni izpolnjen. Sta pa izpolnjena prva dva cilja, to sta razveljavitev sodbe v zadevi Patria in izpustitev obsojenih na prostost, so dejali.

Odbor je tudi sklenil, da bo predsednika SDS Janeza Janšo predlagal za nagrado Vaclava Havla za človekove pravice Parlamentarne skupščine Sveta Evrope. Ocenjuje namreč, da si Janša nagrado zasluži zaradi svojega zavzemanja za demokratizacijo Slovenije.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.