Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Frančišek bo leta 2017 poromal v Fatimo

Svet | 28.04.2015, 12:25

Papež Frančišek bo leta 2017 poromal v portugalsko Marijino božjo pot v Fatimi. To je krajevni škof Antonio Marto sporočil po pogovoru s svetim očetom.

Sveti oče je škofu Martu dejal, da se želi leta 2017 udeležiti slovesnosti ob 100. obletnici Marijinih prikazovanj. Frančišek mu je tudi dovolil, da sme oznaniti obisk že zdaj.

Papež je kmalu po svoji izvolitvi marca 2013 izročil svoj pontifikat v varstvo Naše ljube fatimske Gospe. V Fatimi, 130 kilometrov severno od Lizbone, se je Marija leta 1917 šestkrat prikazala trem pastirčkom, prvič 13. maja. V Fatimo vsako leto priroma na sto tisoče ljudi.

Benedikt XVI. je bil leta 2010 tretji papež, ki je obiskal to božjo pot. Pavel VI. je prišel v Fatimo leta 1967, sveti Janez Pavel II. je tja potoval leta 1982, 1991 in 2000. Da je 13. maja 1981 hudo ranjen preživel atentat na Trgu svetega Petra, je pripisoval varstvu fatimske Marije.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.