Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek med mladimi na cvetno nedeljo (foto: Reuters)
Papež Frančišek med mladimi na cvetno nedeljo

11. aprila objava papeške bule za leto Usmiljenja

Svet | 05.04.2015, 00:49

V soboto, 11. aprila, bo papež Frančišek z objavo bule javno razglasil jubilejno leto Usmiljenja, poroča slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Ob 17.30 bo papež pred svetimi vrati bazilike svetega Petra na glas prebral nekaj odlomkov bule. V baziliki bo sledila molitev večernic za nedeljo Božjega usmiljenja, s čimer se želi izpostaviti osnovna tema izrednega svetega leta, to je Božje usmiljenje.

"Dragi bratje in sestre, pogosto sem razmišljal, kako lahko Cerkev bolj jasno pokaže svoje poslanstvo, da je priča usmiljenja. To je namreč pot, ki se začne z duhovnim spreobrnjenjem. Moramo iti po tej poti. Zato sem se odločil napovedati izredni jubilej, katerega središče bo usmiljenje Boga. To bo Sveto leto Usmiljenja. Hočemo ga živeti v luči Gospodove besede: 'Bodite usmiljeni kakor Oče' (prim. Lk 6,36). To velja predvsem za spovednike." S temi besedami je papež Frančišek, ob koncu homilije med spokornim bogoslužjem v baziliki sv. Petra 13. marca letos med pobudo 24 ur za Gospoda, napovedal izredno jubilejno leto posvečeno Božjemu usmiljenju.

"To sveto leto se bo začelo na letošnji praznik Brezmadežnega spočetja ter se bo zaključilo 20. novembra 2016, na nedeljo Našega Gospoda Jezusa Kristusa, ki je Kralj vesoljstva ter živo obličje Očetovega usmiljenja. Organizacijo tega jubileja zaupam Papeškemu svetu za pospeševanje nove evangelizacije z namenom, da ga bo lahko dejavno vodila kot novo etapo poti Cerkve pri njenem poslanstvu, prinesti vsaki osebi evangelij usmiljenja. Prepričan sem, da bo vsa Cerkev, ki tako potrebuje usmiljenje, saj smo grešniki, lahko našla med tem jubilejem veselje odkriti in dati rodovitnost Božjemu usmiljenju, s katerim smo vsi poklicani dati tolažbo vsakemu moškemu in vsaki ženi našega časa. Ne pozabimo, da Bog vse odpusti in da vedno odpušča. Ne utrudi se odpuščati. Od sedaj naprej ga zaupamo Materi Usmiljenja, da se ozre nas in bdi nad našo potjo, spokornosti, naše poti skozi eno leto, za odprto srce, da prejmemo Božji odpustek, da prejmemo Božje usmiljenje."

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...