Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Predstavitev Varuha (foto: ARO)
Predstavitev Varuha

Za pozitivne skupne zgodbe

| 08.03.2015, 11:26 Robert Božič

Minuli teden je tudi uradno začel z delom prvi slovenski Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano. Na predlog ministra Dejana Židana in ob soglasju ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, je vlada na to mesto za prihodnjih pet let imenovala dr. Jožeta Podgorška, dekana ter predavatelja na Visoki šoli za upravljanje podeželja Grm iz Novega mesta.

Novoimenovani varuh dobro pozna področje, ki ga bo spremljal. Doma je namreč s kmetije, na kateri se je do nedavnega tudi sam ukvarjal s tržno pridelavo zelenjave, na svoji poklicni poti pa je od blizu spoznal tudi druge člene verige od vil do vilic. Po izobrazbi je doktor agronomskih znanosti, doktoriral pa je prav na področju agrarne ekonomike, kar mu bo v novi funkciji tudi zelo prav prišlo. In zakaj je sprejel izziv in se prijavil na razpis za funkcijo varuha:

"Morda so me nekatere negativne negativne izkušnje moje tržne pridelave zelenjave malo podžgale, če lahko tako rečem, zato, da sem se odločil za tega varuha. Predvsem pa so me motivirale pozitivne izkušnje, ker vem zanje in jih v slovenskem prostoru imamo in jih poznamo, tudi sam sem jim bil priča na svojo domači kmetiji. In želim te pozitivne izkušnje promovirati, in motivirati deležnike predvsem za pozitivne skupne zgodbe!"

dr. Jože Podgoršek
dr. Jože Podgoršek © ARO

Dr. Jože Podgoršek je prvi varuh odnosov v verigi od vil do vilic. Zato so tudi cilji, ki si jih postavlja temu primerno postavljeni:

"Zagotovo želimo najprej promovirati Inštitut varuha, ne mene kot Jožeta Podgorška, ampak inštitut varuha v odnosu v verigi oskrbe s hrano."

A hkrati morajo vzpostaviti tudi pisarno, ki jo novi varuh že ima v sklopu Kmetijskega ministrstva, pripravili bodo spletno stran in ljudem dali možnost neposrednega komuniciranja z varuhom po različnih poteh.

"Potem se bomo pa kar kmalu začeli ukvarjati s konkretnimi strokovnimi vprašanji. Treba bo pridobiti informacije o že narejenih raziskavah, vemo da je ministrstvo sofinanciralo kar nekaj Ciljnih raziskovalnih projektov na to temo, ki se torej dotikajo teme prehranskih verig in te stvari bi radi zdaj zelo podrobno preučili, naredili posnetek stanja in v nadaljevanju poskušali motivirati za pozitivne zgodbe v prehranski verigi."

Tiskovna konferenca Varuha odnosov v prehranski verigi
Tiskovna konferenca Varuha odnosov v prehranski verigi © ARO

Ne gre samo za preživetje, gre za razvoj vseh deležnikov

Na predstavitvi je dr. Jože Podgoršek izpostavil, da se zaveda, da so pričakovanja velika. Prav zato se bo takoj lotil spremljanja dogajanja v prehranski verigi, napoveduje reagiranje na morebitne prijave s strani deležnikov v verigi, a hkrati dodaja:

"Želim spodbujati vse deležnike da bodo začeli razmišljati, da drug drugega potrebujemo kot partnerji. Ne da bomo izkoriščali nekoga na račun svojih dobičkov, ampak da bomo tega nekog razvijali in mu omogočali razvoj, da bo ta slovenska prehranska veriga dolgoročno obstojna. Gre za dostojno preživetje, pa ne samo preživetje, gre tudi za razvoj vseh deležnikov..."

dr. Jože Podgoršek
dr. Jože Podgoršek © ARO

Dr. Jože Podgoršek, prvi slovenski Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano meni, da so v verigi preskrbe s hrano na eni strani zelo močne veletrgovine, na drugi strani pa so zelo šibki primarni proizvajalci in hkrati opozarja na njihovo nepovezanost in predvsem zato tudi šibkost pogajalske ter ekonomske moči.

"Če se bodo pridelovalci začeli združevati, v zadruge, v kakršne koli oblike, potem bo tudi trgovina zgubila ta primat, oziroma bo zgubila to svojo premoč, če lahko v tm trenutku tako rečemo!"

Podgoršek sicer svari, da ni njegova vloga da bi trgovini to premoč kar prevzel. Svojo vlogo vidi predvsem v spodbujanju povezovanja na strani pridelovalcev:"... da se poskušajo pomoči približati, da poskušajo postati strateški partnerji in da bi uvajali trženje na podlagi odnosov, kjer morda razmišljamo tudi o skupnih investicijah v nekih verigah... Potem pa res postanemo partnerji."

Prvi slovenski Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano ob tem izpostavlja pozitivno zgodbo partnerstva, ki sta ga vzpostavila pridelovalec paradižnika Lušt in trgovska veriga Tuš in dodaja, da je na takih pozitivnih zgodbah treba graditi, a hkrati svari, da je na primaru treba začeti delati na povezovanju, ker je to rak rana našega kmetijstva.

Vlada je Jožeta Podgorška, doktorja agronomskih znanosti in dekana na Visoki šoli za upravljanje podeželja Grm iz Novega mesta, na položaj imenoval za pet let, funkcijo pa bo opravljal nepoklicno. Pri svojem delu bo iskal primere dobrih praks v verigi preskrbe s hrano, pa tudi slabih, npr. nespoštovanje zakonodaje. Vladi bo lahko predlagal tudi sprejetje ukrepov, ki pozitivno vplivajo na verigo preskrbe s hrano.

V primeru ugotovljenih kršitev bo obveščal pristojne ustanove - različne inšpekcije in Javno agencijo za varstvo konkurence, ki bodo postopke vodili naprej. Podgoršek novo funkcijo vidi predvsem kot priložnost, da nekdo neobremenjeno pridobiva informacije ter opozarja na nepravilnosti, predvsem v primeru spoštovanja zakonov. Sebe sicer vidi kot varuha vseh deležnikov v verigi, od primarnih pridelovalcev in predelovalne industrije, ki je v tem trenutku po njegovem mnenju zelo ranljiva, a hkrati zelo pomembna za slovensko gospodarstvo, do trgovine oz. končnih potrošnikov.

Minister za kmetijstvo Dejan Židan od novega varuha pričakuje, da bo sistem prehranske verige bolj pregleden. "Odnose med kmeti, zadrugami, prehransko industrijo in trgovino moramo poznati v podrobnosti. Varuh bo lahko prišel do ugotovitev, do kakršnih ostali v tem trenutku ne morejo priti. Če bo odkril napake ali nepravilnosti, jih bomo lažje odpravili," je dejal Židan v pogovoru za STA "V prehransko verigo bo vnesel nova pravila in novo pravičnost," je še prepričan.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...