Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec
Cvetko Zupančič (foto: Marjan Papež KGZS)
Cvetko Zupančič

S podpisom podprite spremembo Zakona o dohodnini

Kmetijstvo | 28.03.2015, 10:14

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je sredi meseca v državni zbor vložila pobudo za vložitev dveh predlogov sprememb zakona in sicer zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini in zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije.

Včeraj je začel teči 60 dnevni rok za zbiranje podpisov volivcev v podporo sprememb obeh zakonov. Cvetko Zupančič, predsednik KGZS pravi, da si pri spremembi zakona o dohodnini prizadevajo v dveh smereh. Doseči želijo odpravo obveznega vodenja knjigovodstva na kmetijah, kjer je zdaj meja postavljena na 7500 EUR, prizadevajo pa si, da bi bila iz obdavčitve izvzeta t.i. zelena komponenta subvencij: "Ta obdavčitev ni obvezna, tudi druge evropske države jo ne poznajo in tukaj gremo v smeri ureditve, ki jo imajo druge evropske države," še dodaja Zupančič.

Glede predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije pa si predvsem prizadevajo za spremembo sestave Sveta zavoda in sicer želijo doseči, da bi v tem organu sedeli trije predstavniki kmetov, ki do zdaj v njem niso sodelovali.

Na KGZS si prizadevajo tudi, da bi se popolnoma na novo oblikovalo obvezno načelo določitve vrstnega reda med enakovrednimi prednostnimi upravičenci, pri najemu skladovih kmetijskih zemljišč. Nasprotujejo namreč zdajšnjemu načinu, ko enakovredni prednostni upravičenci morajo za najem zemljišča med seboj tekmovati, kdo ponudi najvišjo najemnino. To namreč vodi v izčrpavanje slovenskih kmetij.

Cvetko Zupančič poziva vse kmete in druge zainteresirane državljane z volilno pravico, da podpišejo obrazec in pripomorejo k spremembi zakonodaje. Podporo lahko oddajo tako, da na upravni enoti ali krajevnem uradu pred uradno osebo izpolnijo predpisan obrazec, ki je na voljo na upravnih enotah, na sedežih območnih enot KGZS in odborov izpostav ter na spletni strani KGZS. Zadnji rok za oddajo v državni zbor vsaj 5.000 obrazcev podpore za vsak predlog zakona je ponedeljek, 25. maj.

Več navodil najdete na spletni strani KGZS.

Kmetijstvo
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...