Miša Pušenjak
Miša Pušenjak: Zdaj je čas za vzgojo lastnih sadik zelenjave!
Kmetijstvo | 09.02.2015, 18:26
"Glede na to, da plodovke potrebujejo celih deset tednov za dobro sadiko, da vzgojimo primerno razvito sadiko, moramo temu prilagoditi čas setve. Dejansko v februarju sejemo kar nekaj rastlin. Za zeleno je na primer zdaj že zadnji čas, ker dobro prenaša mraz in si njene liste želimo čimprej, ker jih uporabljamo za juhe, čeprav bo gomolj naredila šele jeseni," je v današnji oddaji povedala Miša Pušenjak, specialistka za pridelavo vrtnin in okrasnih rastlin s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor.
Enako velja tudi za vsa zelišča, ki rastejo in se razvijajo zelo počasi, pa tudi por. Prav tako ne smemo pozabiti, da lahko zdaj sejemo v setvene plošče tudi čebulo, še posebej vse tiste sorte, za katere ni na voljo čebulčka, je še opozorila Pušenjakova. Sadimo lahko tudi spomladanski česen, tako za por, kot tudi za čebulo in česen pa velja, da plošče takoj, ko rastline razvijejo pokončne prave liste postavimo ven in jih samo pokrijemo z agro kopreno.
Kako vzgojiti kvalitetne sadike
"Dve stvari sta pomembni. Najprej ne previsoke temperature in sicer za kalitev od 20 do 24 stopinj. Takoj ko rastline vzkalijo, pa jih damo za dva dni nekam na hladno, na 10 stopinj ali prav malo več. to pa zato, da se rastline spodaj utrdijo. Mora pa to biti zelo svetel prostor," je svetovala Miša Pušenjak. In opozorila, da okenska polica za to ni primerna. Potem pa naj nadaljnji razvoj sadik poteka na približno 20 stopinjah celzija.
Napaka je, če rast pospešujemo z višanjem temperatur. "Če se nam zgodi oblačna in deževna pomlad, rastline upočasnijo rast. Ljudje takrat v paniki začnejo gnojiti in ogrevati. V resnici je treba takrat temperature znižati in zmanjšati zalivanje, sicer bo rastlina, če ni svetlobe, divjala." S primerno temperaturo in pravilno osvetljenostjo največ dosežemo na področju vzgoje močnih sadik, ki se bodo tudi naprej dobro razvijale.
Če sadike vzgajamo nam okenskih policah, jih je treba dnevno obračati in predvsem paziti na temperature. Še več nasvetov pa lahko slišite v posnetku oddaje!