Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež sprašuje: Verjamete v ljubezen, ki zmore vse preobraziti in prenoviti?

Svet | 01.03.2015, 15:35

Na drugo postno nedeljo se je na Trgu svetega Petra v Vatikanu znova zbrala velika množica romarjev, ki so želeli prisluhniti papeževi besedi, skupaj z njim moliti in prejeti blagoslov. Prisrčen stik s svetim očetom so zbrani pokazali predvsem ob njegovem vprašanju, ali verjamejo v ljubezen, ki zmore vse preobraziti in prenoviti. Odgovorili so mu glasno - s pritrditvijo.

Papež Frančišek nas je v opoldanskem nagovoru spomnil, da je evangeljski odlomek pretekle nedelje pokazal pot zmage nad zlom za vsakogar, ki hodi po poti spreobrnjenja in želi, kot Jezus, izpolnjevati Očetovo voljo. Današnji odlomek pa nam kaže cilj te poti spreobrnjenja, ki je po papeževih besedah deležnost pri Kristusovi slavi, kakršna sije na Njegovem obličju ob spremenjenju. Jezus se tako razodeva kot popolna Očetova podoba in izžarevanje njegove slave. Je dopolnitev razodetja. Zato se ob njem ob spremenjenju prikažeta Mojzes in Elija, ki predstavljata Postavo in Preroke, kar pomeni, da se vse začenja in dovrši v Jezusu.

"Božje naročilo učencem in vsem nam je: Poslušajte ga! Poslušajte Jezusa! On je Odrešenik, hodite za njim! Poslušati Jezusa dejansko obsega sprejetje zakonitosti velikonočne skrivnost, hoditi z Njim in tako iz svojega življenja narediti dar ljubezni za druge v voljni poslušnosti Božji volji, z zadržanjem odtrganosti od posvetnih reči in to v notranji svobodi. Z drugimi besedami rečeno, to pomeni biti pripravljeni izgubiti svoje življenje tako, da ga darujemo za zveličanje vseh ljudi, da bi se z njimi srečali v večni sreči. Jezusova pot nas vedno vodi k sreči. Ne pozabite tega! Jezusova pot nas vedno vodi v srečo! Na njej so tudi križi, preizkušnje, vendar nas Jezusova pot vedno privede k sreči! Jezus nas ne vara. Obljubil nam je srečo in nam jo bo tudi dal, če bomo hodili po njegovih poteh," je dejal papež v nadaljevanju.

Opoldanski nagovor je sklenil s povabilom, naj se skupaj s Petrom, Jakobom in Janezom povzpnemo na goro spremenitve in se zaustavimo v zazrtosti v Jezusovo obličje, da bi dojeli njegovo sporočilo in to sporočilo uresničevali v svojem življenju. Dejansko je Ljubezen sposobna preobraziti prav vse! Ljubezen je sposobna vse preobraziti, je znova sveti oče ponovil še z večjo vnemo in nato množico, zbrano na Trgu svetega Petra povprašal, če verjamejo v to. Odmev je bil sprva zadržan. Ob njegovem vnovičnem vprašanju, če verjamejo, da je ljubezen sposobna vse prenoviti, so ljudje v pritrditev glasno zaklicali svoj zveneči "da". Sledila je molitev angelovega čaščenja s prošnjo, naj nas Božja Mati Marija podpira na tej poti.

Svet, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...