Blaž Lesnik
Matej Kržišnik
Andrej Šinko

Slovenka leta Sonja Pungertnik: Brez družine kot narod ne bomo preživeli

21.02.2015, 11:04

Otrok mora rasti ob liku matere in očeta, je sinoči na Viktorinovem večeru v refektoriju minoritskega samostana na Ptuju dejala Slovenka leta 2014 Sonja Pungertnik. Skrbi jo zapostavljanje družine.

„Mislim, da res ni vseeno kje človek preživi svoje otroštvo, tako kot tudi ni vseeno ali ima temelje in korenine, ki ga vežejo na dom, kamor se lahko vedno znova vrača,“ je dejala Pungertnikova, ter se vprašala, zakaj zapostavljamo družino. „Zdi se mi, da danes nekako verjamemo, da je kar vseeno kje človek živi, da je kar vseeno s kom živi, pa vendarle, če temu ne bi bilo tako potem Bog sveta ne bi ustvaril na tak način. Mislim, da otrok mora rasti ob liku očeta in ob liku matere, saj vidimo koliko ljudi ima v današnjem času težave prav s tem, ko se soočajo s travmami zaradi svojega otroštva v katerem je kakšen od teh dveh likov manjkal, ali pa je bil nepopoln. Zato mislim, da se tudi kristjani danes premalo zavedamo, da je družina tista vrednota, ki bi jo morali braniti z vsemi svojimi močmi. Seveda tukaj ne mislim, da bi s tem nesprejemali tiste, ki družin nimajo ampak vendarle, da bi se zavedali, da brez družine pravzaprav kot narod tudi ne bomo preživeli."

Pungertnikova je pred Štajerci spregovorila predvsem o svojem življenju ter o nominaciji za Slovenko leta. Vsem je položila na srce, da naj se v postnem času zavemo lastne dragocenosti zase, za Boga in za druge.

Pred pogovorom v minoritskem samostanu se je Slovenka leta sešla tudi s člani Društva slepih in slabovidnih na Ptuju, kjer je bila kritična predvsem do krovne organizacije, ki bdi nad slepimi in slabovidnimi.

Zanimanje je bilo precejšnje
Zanimanje je bilo precejšnje © Albina Ropič

Na srečanju z Društvom slepih in slabovidnih Ptuj
Na srečanju z Društvom slepih in slabovidnih Ptuj © ARO

Sonja s predsednikom društva Janezom Solino in tajnico društva Brigito Primožič
Sonja s predsednikom društva Janezom Solino in tajnico društva Brigito Primožič © ARO

Pogovor s Sonjo je vodila članica društva Polona
Pogovor s Sonjo je vodila članica društva Polona © ARO

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...