Marjan Bunič
Boštjan Smole
Tone Gorjup

Slovenka leta Sonja Pungertnik: Brez družine kot narod ne bomo preživeli

21.02.2015, 11:04

Otrok mora rasti ob liku matere in očeta, je sinoči na Viktorinovem večeru v refektoriju minoritskega samostana na Ptuju dejala Slovenka leta 2014 Sonja Pungertnik. Skrbi jo zapostavljanje družine.

„Mislim, da res ni vseeno kje človek preživi svoje otroštvo, tako kot tudi ni vseeno ali ima temelje in korenine, ki ga vežejo na dom, kamor se lahko vedno znova vrača,“ je dejala Pungertnikova, ter se vprašala, zakaj zapostavljamo družino. „Zdi se mi, da danes nekako verjamemo, da je kar vseeno kje človek živi, da je kar vseeno s kom živi, pa vendarle, če temu ne bi bilo tako potem Bog sveta ne bi ustvaril na tak način. Mislim, da otrok mora rasti ob liku očeta in ob liku matere, saj vidimo koliko ljudi ima v današnjem času težave prav s tem, ko se soočajo s travmami zaradi svojega otroštva v katerem je kakšen od teh dveh likov manjkal, ali pa je bil nepopoln. Zato mislim, da se tudi kristjani danes premalo zavedamo, da je družina tista vrednota, ki bi jo morali braniti z vsemi svojimi močmi. Seveda tukaj ne mislim, da bi s tem nesprejemali tiste, ki družin nimajo ampak vendarle, da bi se zavedali, da brez družine pravzaprav kot narod tudi ne bomo preživeli."

Pungertnikova je pred Štajerci spregovorila predvsem o svojem življenju ter o nominaciji za Slovenko leta. Vsem je položila na srce, da naj se v postnem času zavemo lastne dragocenosti zase, za Boga in za druge.

Pred pogovorom v minoritskem samostanu se je Slovenka leta sešla tudi s člani Društva slepih in slabovidnih na Ptuju, kjer je bila kritična predvsem do krovne organizacije, ki bdi nad slepimi in slabovidnimi.

Zanimanje je bilo precejšnje
Zanimanje je bilo precejšnje © Albina Ropič

Na srečanju z Društvom slepih in slabovidnih Ptuj
Na srečanju z Društvom slepih in slabovidnih Ptuj © ARO

Sonja s predsednikom društva Janezom Solino in tajnico društva Brigito Primožič
Sonja s predsednikom društva Janezom Solino in tajnico društva Brigito Primožič © ARO

Pogovor s Sonjo je vodila članica društva Polona
Pogovor s Sonjo je vodila članica društva Polona © ARO

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem
Papež Frančišek (photo: Simone Risoluti) Papež Frančišek (photo: Simone Risoluti)

S čim je papež razjezil ruske voditelje?

Papež Frančišek je včeraj znova povabil k vztrajni molitvi za mir v Ukrajini. Trpeči narod je še posebej zaupal Marijini materinski skrbi. Od začetka vojne v Ukrajini so papež in njegova ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

»Napad na korita je uspel.«

Zgodil se je končni razplet velike ofenzive slovenskega levega meščanskega razreda na vse možne pozicije. Desna opcija je izgubila vse volitve, levica ima zdaj absolutno oblast. Kako je to slabo ...