Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež pri splošni avdienci o vezi med brati in sestrami

Svet | 18.02.2015, 16:13

Potem ko je papež pri prejšnjih splošnih avdiencah spregovoril o vlogi očeta in matere ter o otrocih, je danes katehezo posvetil bratom in sestram. Bratska in sestrska vez je velika šola svobode in miru, je dejal sveti oče in poudaril, da je družina tista, ki v svet vnaša bratstvo. Ta prva izkušnja bratstva se namreč potem širi na celotno družbo in na odnose med narodi.

Če se prekinejo vezi med brati in sestrami, je to grdo in tudi slabo za človeštvo. S tem se odpre pot konfliktu, izdajstvu, sovraštvu, je dejal papež. "Koliko bratov in sester se v družini prepira zaradi majhnih stvari ali zaradi dediščine. In potem ne govorijo med sabo in se ne pozdravljajo več. To je grdo. Bratstvo in sestrstvo je nekaj velikega," je dejal papež in povabil k molitvi za takšne razdrte družine, da bi jih Gospod obnovil. Prav tako je vse navzoče povabil, naj v trenutku tišine molijo za svoje brate oziroma sestre.

"Imeti brata, sestro, ki te ima rada, je močna, neprecenljiva in nezamenljiva izkušnja," je dejal papež in to povezal s krščanskim bratstvom. Najmanjši, najranljivejši in najrevnejši nas morajo ganiti. To so naši bratje in sestre in tako moramo z njimi ravnati in jih imeti radi. "Danes je bolj kot kdajkoli nujno znova vnesti bratstvo v središče naše tehnokratske in birokratske družbe. Takrat bosta tudi svoboda in enakost našli pravi ton," je še dejal papež in pozval, naj svojih družin ne prikrajšamo za lepoto bratske izkušnje sinov in hčera.

Frančišek je ob koncu splošne avdience znova pozval k miru na Bližnjem vzhodu, v Severni Afriki in Ukrajini. Spomnil se je obglavljenih Koptov in izrazil upanje, da bo mednarodna skupnost našla miroljubno rešitev za težko situacijo v Libiji.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...