Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sneg, ceste... (foto: Robert Božič)
Sneg, ceste...

Sneg in ledene sveče lahko povzročijo nevšečnosti pešcem na pločnikih

Slovenija | 05.02.2015, 18:15

Večje količine snežnih padavin lahko povzročajo nevšečnosti tudi na pločnikih. Na strehah stavb se namreč kopiči vse več snega, pojavijo se tudi ledene sveče, ki ogrožajo mimoidoče. Na ljubljanskem inšpektoratu opozarjajo, da so lastniki dolžni pravočasno odstraniti sveče in sneg z zgradb, a ni jim treba čistiti pločnikov ob njih.

Leta 2009 je po odločitvi ustavnega sodišča v Mestni občini Ljubljana nehal veljati odlok o zimski službi. Ta je predvideval, da morajo lastniki zemljišč, stanovanjskih hiš, stanovanj in poslovnih prostorov, v več stanovanjskih hišah pa upravniki, okoli svoje zgradbe odstraniti sneg in led s pločnikov, tudi če gre za javno površino. Od prenehanja veljave odloka mora javne površine čistiti lokalna skupnost, v Mestni občini Ljubljana za to skrbi oddelek za gospodarske javne službe in promet.

So pa lastniki nepremičnin dolžni poskrbeti za padajoči sneg s streh in ledene sveče na njih. Če se odstranjevanja ne morejo varno lotiti sami, morajo za to naročiti izvajalce, kot so pleskarska in krovska podjetja, ki imajo na voljo dvižne naprave. Poleg tega je pred in med odstranjevanjem treba preprečiti dostop do območja, kamor lahko padata sneg in led. Če ledena sveča pade na pešca in ga poškoduje, za to odgovarja lastnik zgradbe. Če lastniki za to ne poskrbijo, inšpektorat nima nobenih možnosti ukrepanja ali izrekanja glob.

Večje količine snežnih padavin lahko povzročijo tudi rušenje starejših, slabše vzdrževanih in pomanjkljivo izvedenih ostrešij ter ostalih pomožnih objektov, kot so nadstreški, vrtne ute in podobno. Zato so na spletni strani Mestne občine Ljubljana zapisali še, da je treba ob večjih količinah snežnih padavin takšne objekte dodatno podpreti oziroma sneg redno in pazljivo odstranjevati. Sneg ima različno gostoto in tako lahko pol metrska snežna odeja predstavlja obremenitev od 50 kilogramov na kvadratni meter v primeru novega, suhega snega do 200 kilogramov na kvadratni meter v primeru mokrega snega.

Slovenija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...