Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sneg (foto: slometeo.net)
Sneg

Vremenske razmere se zaostrujejo

Slovenija | 05.02.2015, 13:35

Slovenijo je zjutraj dosegla vremenska fronta, ki je že prinesla močan veter, obeta se obilno sneženje, na Obali tudi visoki valovi. Vremenoslovci predvsem za prihajajočo noč in jutrišnji dan napovedujejo izredne razmere, agencija za okolje pa je zaradi burje za jugozahod države že danes razglasila rdeči alarm. Nevšečnosti pričakujejo tudi v sosednjih državah. Razmere naj bi se začele umirjati v noči na soboto.

Po besedah meteorologa Braneta Gregorčiča bo veter najmočnejši od večera do sredine jutrišnjega dne. Gradil bo zamete, zato je pričakovati težave v prometu. Najhuje naj bi bilo na Vipavskem, kjer sunki burje že danes presegajo 140 kilometrov na uro. "Računske vrednosti segajo tudi do 200 kilometrov na uro, lahko kakšen kilometer na uro manj, vsekakor več kot dovolj, da upravičimo najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti, saj burja ne bo ovirala le prometa, verjetno bo povzročala tudi kakšno dodatno škodo, bodisi na zgradbah bodisi na vegetaciji." Velike težave zaradi burje je pričakovati tudi na Ilirskobistriškem in Obali, vetrovno bo tudi drugod, predvsem v višjih legah.

Zaradi snega nevšečnosti danes še ne bo - do noči naj bi ga na novo zapadlo od pet do 15 centimetrov. Tekom noči se bo sneženje okrepilo in bo vztrajalo do jutri zvečer. Največ snega bo zapadlo na jugovzhodu države. "Predvsem na Kočevskem, v Beli krajini in na Dolenjskem bo do noči na soboto zapadlo od 30 do 60 centimetrov snega, drugod v notranjosti večinoma od 20 do 40 centimetrov," je pojasnil Gregorčič. Zato bo jutri tudi za jugovzhod države veljala najvišja stopnja vremenske ogroženosti. Agencija za okolje je stopnjo ogroženosti za območje severovzhodne Slovenije znižala z rdeče na oranžno, a bo tudi tam kar obilno snežilo. Zapade lahko od 20 centimetrov snega v Prekmurju do 40 centimetrov ali več v bolj hribovitih predelih Pohorja in okolice. Okrepljen veter lahko tudi v tem delu države prenaša suh sneg in gradi zamete.

V gorah količina novozapadlega snega ne bo nekaj posebnega. "Dejstvo pa je, da bo jutri tudi v gorah vreme izrazito neprijazno, tudi nevarnost snežnih plazov se bo vsaj za kratek čas gotovo povečala na četrto stopnjo."

Na Obali lahko ponoči in jutri zjutraj pričakujejo težave zaradi kombinacije visokega plimovanja z visokimi valovi. "Maksimalna višina valov nekaj sto metrov od obale oziroma na sredini Tržaškega zaliva lahko preseže tri, morda štiri metre, podobno kot 4. februarja 2012," je povedal hidrolog Janez Polajnar. Morje bo poplavilo nižje ležeče dele obale in lahko povzroči škodo na izpostavljenih delih obale, na obalni infrastrukturi in tudi na objektih ali vozilih, ki bi bila parkirana v bližini obale. "Do tega lahko pride predvsem v času plime, ponoči okoli 23. ure in jutri v času od 9. do 11. ure."

Rdečega alarma zaradi vremena ni razglasila le Slovenija, to so storile tudi Avstrija, Hrvaška in Italija, ta na severu države.

Slovenija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...