Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar

Papež povabil, da namesto poslušanja govoric in gledanja telenovel preberemo evangelij

Svet | 03.02.2015, 13:32

Vsakodnevna kontemplacija evangelija nam pomaga imeti resnično upanje. To je poudarek današnje pridige papeža Frančiška med jutranjo mašo, ki jo je daroval v kapeli Doma sv. Marte. Tako kot že večkrat, je sveti oče ponovno spodbudil, da bi vsak dan, čeprav samo za deset ali petnajst minut, vzeli v svoje roke evangelij in ga brali. Na ta način bi se več pogovarjali z Gospodom in ne izgubljali časa s poslušanjem govoric o sosedu ali z gledanjem telenovele.

Kaj je jedro upanja? Upirati pogled v Jezusa, je zatrdil papež, ko je razložil odlomek iz pisma Hebrejcem. Tudi brez poslušanja Gospoda smo morda lahko optimistični in pozitivni, toda upanja "se nauči samo z gledanjem Jezusa". Zato je dobro vsak dan moliti rožni venec in govoriti z Gospodom ali z Marijo ter svetniki, kadar sem v težavah. A najpomembnejša, je po papeževih besedah kontemplacija, ki se uresničuje z evangelijem v roki.

"Ko si doma, za petnajst minut vzemi evangelij, en kratek odlomek, predstavljaj si, kaj se je zgodilo, in se o tem pogovarjaj z Jezusom. Tako bo tvoj pogled uprt v Jezusa in ne toliko na primer v telenovelo. Tvoj sluh pa bo osredotočen na Jezusove besede in ne toliko na govorice o sosedu, sosedi," je dejal papež. Molitev kontemplacije nam pomaga imeti upanje, živeti iz bistva evangelija. Tako se naše krščansko življenje giblje v tistem okviru med spominom in upanjem. Spominom na vso preteklo pot in mnoge milosti, ki smo jih prejeli od Gospoda. In upanjem, ker gledamo Gospoda, ki je edini, ki mi lahko da upanje. Da pa bi gledali Gospoda, da bi ga poznali, je na koncu še enkrat povabil papež Frančišek, vzemimo evangelij in ga kontemplirajmo: "Danes, na primer, poiščite deset, petnajst minut – ne več – preberite evangelij, predstavljajte si in povejte kaj Jezusu. Nič več. Tako bo vaše poznavanje Jezusa večje in vaše upanje bo zraslo. Ne pozabite upirati pogleda v Jezusa. In zato je potrebna molitev kontemplacije."

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...