Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež je podelil zakrament svetega krsta 33 otrokom. (foto: CTV)
Papež je podelil zakrament svetega krsta 33 otrokom.

VIDEO: Papež: S hvaležnostjo se spominjajmo dne, ko smo prejeli dar svetega krsta

Svet | 11.01.2015, 15:40

Na današnjo nedeljo Jezusovega krsta se kristjani spominjamo začetka Jezusovega javnega delovanja. Hkrati se spominjamo tudi svojega krsta. Zelo slovesno so to storili v Vatikanu.

Papež Frančišek je dopoldne v Sikstinski kapeli daroval sveto mašo, pri kateri je podelil zakrament svetega krsta 33 otrokom. Opoldne je sveti oče spregovoril še z okna apostolske palače. Zbrane na Trgu svetega Petra in vse vernike je med drugim prosil, naj ga na skorajšnjem apostolskem potovanju na Šrilanko in Filipine spremljamo s svojo molitvijo.

Papež Frančišek je starše otrok, ki jih je krstil, večina je zaposlenih v Vatikanu, in botre povabil, naj jih s svojim zgledom in skladno z Božjo besedo vzgajajo v veri. Spodbudil jih je tudi k molitvi za matere, ki nimajo sredstev, da bi lahko nasitile svoje otroke.

Na začetku opoldanskega nagovora je nato opisal in razložil dogajanje ob reki Jordan v trenutku Jezusovega krsta, ko so se razprla nebesa in se je uresničilo hrepenenje človeštva izraženo že v Izaijevi prošnji k Bogu: "O da bi predrl nebo in stopil dol!" (Iz 63,19) Brž ko je Jezus stopil iz vode, "je zagledal nebesa, ki se razpirajo, in Duha, ki se je spuščal nadenj kakor golob". (Mr 1,10) Zaključen je torej čas zaprtih nebes, ki pomenijo človekovo ločenost od Boga, ki jo je na svet vnesel greh. Zdaj daje Bog svojo milost, "tako je svet postal kraj Božjega prebivanja med ljudmi in vsakdo od nas ima možnost srečati Božjega Sina in doživeti vso njegovo ljubezen in neskončno usmiljenje. Srečamo ga dejansko prisotnega v zakramentih, zlasti v evharistiji. Prepoznamo ga lahko v obrazih naših bratov, zlasti ubogih, bolnih, zapornikov, beguncev. Oni so živo trpeče Kristusovo telo in vidna podoba nevidnega Boga".

Ob krstu v Jordanu se zasliši Božji glas: "Ti si moj ljubljeni Sin, nad teboj imam veselje." (Mr 1,11) Spust Svetega Duha v podobi goloba govori o začetku odrešenjskega poslanstva. Sveti Duh, ki je v polnosti vodil Jezusa, je isti Duh, ki vodi zdaj kristjanovo življenje. S krstom smo ga tudi mi prejeli in smo - po besedah svetega očeta - poklicani k vnovični oživitvi poguma, potrebnega za oznanjevanje evangelija. Če je kristjan ali krščanska skupnost gluha za glas Svetega Duha, je tudi nema in ne živi svojega poslanstva oznanjevanja. Papež Frančišek je zato toplo priporočil, naj se v molitvi pogosto obračamo na Svetega Duha in naj se s hvaležnostjo za dar krsta spomnimo točnega dne, ko smo prejeli ta veliki Božji dar. Pri tem naj nas spremlja in podpira Marija, ki je Božja Mati in Mati Cerkve.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...